Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2007

INTRALOT: Oι ”Τεξανοί” και τα… δισεκατομμύρια

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο το private equity fund Texas Pacific Group (TPG), που μόλις πριν από έξι μέρες έκλεισε την πώληση της ΤΙΜ, έχει ήδη συμφωνήσει στα πάντα (!) με τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, για να αποκτήσει μερίδιο στην Intralot, εκτός από τη… λεπτομέρεια του τιμήματος.

Προφανώς οι πληροφορίες για τους… Τεξανούς προέρχονται από φιλικά προσκείμενες ”πηγές” στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς πέραν των άλλων δίνεται χαρακτηριστική προσοχή και έμφαση στο ότι θα παραμείνει ”ισχυρός άνδρας της εταιρίας” και μάλιστα χωρίς να εκχωρεί ούτε καν… ”μερίδιο εξουσιών”, έναντι των ”δισ.” που θα δώσουν οι επενδυτές!

Επί του πρακτέου, η στήλη εδώ και πολύ καιρό επισημαίνει ότι πρόθεση του νυν ισχυρού ανδρός της Intralot είναι να πουλήσει, πλην όμως χωρίς οι προσπάθειες να έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Κι από την άλλη είναι σαφές στο ”ταμπλό” ότι η τιμή της μετοχής έχει ”κολλήσει” πέριξ των 25-26 ευρώ, μετά τη γνωστοποίηση των σοβαρών θεμάτων που εκκρεμούν στην -πολύ βασική για την Ιntralot- αγορά της Τουρκίας και ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές περαιτέρω πιέσεις αν δεν επαληθευτούν οι θετικές εκτιμήσεις που έσπευσε να κάνει το management για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αλλάζουν οι πληροφορίες περί Τεξανών την εικόνα;

Ίσως. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προκύπτουν ορισμένες πολύ σημαντικές… απορίες.

Σύμφωνα με τα μετοχολόγια του Χ.Α., ο κ. Κόκκαλης εμφανίζεται να κατέχει μόλις το 23,089% της Intralot, ενώ ο επί χρόνια partner του, ο κ. Δημητριάδης, άλλο ένα 12,9%. Το σύνολο δηλαδή των δύο φτάνει μόλις στο… 35,98%.

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρίας, το ποσοστό αυτό αξίζει ολόκληρο περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν όμως πουληθεί αυτό το ποσοστό, ή ένα μέρος του, το τίμημα ΔΕΝ θα πάει στα ταμεία της Intralot, αλλά στις… τσέπες του κ. Κόκκαλη και του κ. Δημητριάδη!

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με την πώληση ενός κομματιού της Intralot από τον κ. Κόκκαλη ή/και τον κ. Δημητριάδη δεν εξασφαλίζονται με κανέναν τρόπο τα δισ. ευρώ που κατά το δημοσίευμα υποτίθεται ότι χρειάζεται η Intralot για να μετάσχει σε μεγάλους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.

Οι μόνοι τρόποι για να μπουν τα… ”δισ.”, ή έστω ένα σεβαστό μέρος τους σε μετρητά, θα ήταν:

-Είτε να γίνει μια πολύ μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη μητρική εταιρία, προς όφελος της TPG.

-Είτε να περάσουν στην TPG κάποιες θυγατρικές -μερικώς ή ολικώς- στα πρότυπα της συμφωνίας της Intracom με τη ρωσική Sistema, όπου το ”φιλέτο” των δραστηριοτήτων του ομίλου αποσχίστηκε και πέρασε σε θυγατρική, ενώ οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο.

-Eίτε να πρόκειται για κάποιου είδους project financing από την πλευρά του private equity fund, με υψηλά ανταλλάγματα.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα ερώτημα.

Έχει πραγματικά λόγο η TPG να αποκτήσει ”στα γρήγορα” ποσοστό στην Intralot, στις τρέχουσες μάλιστα αποτιμήσεις, ή και… πάνω από αυτές, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, πριν λυθούν τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα της εταιρίας;

Δηλαδή, α) ποιος θα είναι ο νικητής στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και β) τι θα γίνει με το τουρκικό στοίχημα, από το οποίο η Intralot λαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος των συνολικών εσόδων και κερδών της.

Υ.Γ.: Παρ΄ όλες τις φήμες περί του αντιθέτου, η Intralot έμεινε τελικά έξω από τη διεκδίκηση της Εθνικής Λοταρίας της Βρετανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v