Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2014

Ξανά στα ύψη το ρωσικό αέριο, αλλά... μόνο για την Ελλάδα!

Ξανά στα ύψη το ρωσικό αέριο, αλλά... μόνο για την Ελλάδα!

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της κρίσης στο Ιράκ έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η έκπτωση 15% στο ρωσικό αέριο κινδυνεύει να εξανεμιστεί, καθώς και η νέα, δεκαετής σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom, συνεχίζει να χρησιμοποιεί φόρμουλα προσδιορισμού τιμής, 100% συνδεδεμένη με τις τιμές πετρελαίου.

Αυτό έλεγε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίoς, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης μετόχων της εταιρείας. Το θέμα δείχνει ότι τον ανησυχεί, από τη στιγμή που το εργοστάσιο του Αλουμίνιου χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες του ακριβού και υπερφορολογημένου στην Ελλάδα φυσικού αερίου, για την παραγωγή αλουμίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το 60% των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται στην Ευρώπη έχει τιμές συνδεδεμένες με αυτές που διαμορφώνονται στην αγορά και μόνο το 40% με τις τιμές πετρελαίου. Μάλιστα, το δεύτερο ποσοστό μειώνεται συνεχώς, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι αυτοί που επιδιώκουν τις αλλαγές των συμβάσεων.

Μετά από αυτά, στα μεν ευρωπαϊκά hubs όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, οι συναλλαγές γίνονται στα 6,5 δολάρια το MBTU (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες), ενώ στην Ελλάδα οι μεγάλοι καταναλωτές πληρώνουν στη ΔΕΠΑ 11,5 δολάρια συν τους φόρους.

Αν δε ρωτήσει κανείς για ποιο λόγο οι παραγωγοί συμφωνούν εύκολα στις αλλαγές, η απάντηση είναι απλή: για να διατηρήσουν τους πελάτες τους, αφού αυτήν τη στιγμή υπάρχει υπερπροσφορά αερίου, υγροποιημένου και από αγωγούς, ενώ όλα δείχνουν ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί.

Τώρα, ως προς το γιατί με υπερπροσφορά αερίου στις αγορές, ο Έλληνας καταναλωτής ακριβοπληρώνει το αέριο, αυτός που ρωτά πρέπει να απευθυνθεί σε όσους διαφήμιζαν τη μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας με τους Ρώσους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v