Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2014

Οι εγκλωβισμένοι της Ζάμπα και σφηνάκια για PC Systems & ΧΑΙΔΕ

Οι εγκλωβισμένοι της Ζάμπα και σφηνάκια για PC Systems & ΧΑΙΔΕ

ΖΑΜΠΑ: Πεντακόσιοι και πλέον μέτοχοι μειοψηφίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πάλαι ποτέ εισηγμένη εταιρεία, σε μια προσπάθεια των χρηματιστηριακών αρχών να τους... προστατέψουν.

Η περίπτωση της ΖΑΜΠΑ είναι άλλη μία παρενέργεια παλαιότερων αποφάσεων των χρηματιστηριακών αρχών, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ωφελήσουν τους μικροεπενδυτές τελικά τους ζημίωσαν καταφανώς.

Έτσι, οι διατάξεις περί διαγραφής μετοχών σε εταιρείες με χαμηλή οικονομική δραστηριότητα έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση της υγιέστατης ΖΑΜΠΑ να αποχωρήσει από το Χ.Α., χωρίς την υποβολή δημόσιας πρότασης, «υποχρεωμένη» να... συμμορφωθεί με τις διατάξεις των χρηματιστηριακών μας αρχών.

Σήμερα λοιπόν, η ΖΑΜΠΑ παραμένει εταιρεία με ασήμαντη δραστηριότητα (αντιπροσώπευση κλιματιστικών Sharp) και με μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία. Με βάση τα αποτελέσματα του 2013, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 763 χιλ. ευρώ (έναντι 1,19 εκατ. το 2012) και οι προ φόρων ζημίες ήταν μόλις 8 χιλ. ευρώ (έναντι 12 χιλ. ευρώ το 2012).

Επίσης, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013, η ΖΑΜΠΑ είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και:

• Ταμείο 6,6 εκατ. ευρώ.
• Χρεόγραφα άλλα 6 εκατ. ευρώ.
• Ακίνητα με λογιστική αξία 1,55 εκατ. ευρώ, όπου όμως η τρέχουσα αξία τους υπολογίζεται σαφώς υψηλότερη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στο Ρουφ στο οποίο στεγάζονται δύο αποθήκες 850 τ.μ. και δύο οικόπεδα επί της Λ. Κηφισού συνολικής έκτασης άνω των 2,5 στρεμμάτων με κτίρια και εγκαταστάσεις άνω των 6.400 τ.μ.

Το ζήτημα είναι πως σήμερα οι πεντακόσιοι και πλέον μέτοχοι μειοψηφίας της ΖΑΜΠΑ που είδαν την εταιρεία τους να εξέρχεται από το Χ.Α. χωρίς δική τους υπαιτιότητα (είχαν επενδύσει σε μια υγιή επιχείρηση) είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι.

Έτσι, μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% έχουν θέσει ως θέματα στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου:

α) Την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν ονομαστικούς τίτλους και όχι ανώνυμους.

β) Τη διανομή 8 ευρώ ανά μετοχή από τον λογαριασμό «κέρδη εις νέον».

Η απάντηση της διοίκησης θα δοθεί κατά τη διάρκεια της συνελεύσεως, στις 26 Ιουνίου.

 

PC SYSTEMS: Το είδαμε και αυτό! Διοικητικό συμβούλιο εισηγμένης εταιρείας (PC Systems) με μόλις τρία μέλη: Μόνο ένα εκτελεστικό (τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αθ. Ισμαήλο) και δύο ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη (Γρ. Δέδε και Αθ. Βάλαρη), που είναι και ο ελάχιστος αριθμός των ανεξάρτητων μελών που ορίζει ο νόμος.

Η PC Systems περιμένει με ενδιαφέρον τη δικαστική απόφαση για την έφεση που έχει υποβάλει εναντίον προηγούμενης απόφασης που δεν της επέτρεψε να ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99.

 

ΧAΪΔΕΜΕΝΟΣ: Κατά καιρούς, όλο και κάποιες αρχικές κρούσεις γίνονται για το ακίνητο της Χαϊδεμένος στον Άλιμο. Το ακίνητο είναι καλό, η δυνατότητα μεταφοράς της δραστηριότητας σε άλλα ιδιόκτητα ακίνητα φαίνεται δυνατή (ιδίως μετά την αγορά έκτασης στην Κερατέα) και η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται οριακά κάτω από τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v