Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2007

Επενδυτικές ακινήτων: Προς αναζήτηση κεφαλαίων...

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τόσο στη Eurobank Properties όσο και στην Πειραιώς Ακινήτων σχετικά με το ενδεχόμενο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Στην περίπτωση της Eurobank Properties, υπάρχουν μεν κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ στο ταμείο, ωστόσο το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι πολλαπλάσιο και με κάποιο τρόπο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Επιπλέον, οι ξένοι θεσμικοί έχουν διαμηνύσει ότι είναι μεν σαφώς ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία, όμως θα ήθελαν περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερο free float στη μετοχή.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η διοίκηση ”σκέφτεται διάφορα πράγματα” γύρω από το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες ”έχουν πέσει στο τραπέζι” προτάσεις και για αύξηση κεφαλαίου και για placement.

Ακόμη πιο ”στεγνή” από κεφάλαια είναι η Πειραιώς Ακινήτων. Το 90% του ενεργητικού της (μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με τη Eurobank Properties) είναι τοποθετημένο σε ακίνητα (λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο ποσοστό), ενώ το υπόλοιπο 10% σε μετρητά δεν μπορεί να επενδυθεί σε ακίνητα, καθώς οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν το 10% του ενεργητικού τους με τη μορφή μετρητών.

Επιπλέον, η Πειραιώς Ακινήτων δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τα κέρδη της, καθώς πολιτική της είναι να διανέμει τουλάχιστον το 80% των επιδόσεών της μετά τη φορολογία.

Με αυτές τις συνθήκες, μοναδικός τρόπος ώστε να ”κινηθεί” η εισηγμένη” είναι είτε μια αύξηση κεφαλαίου με μετρητά είτε η πώληση υπαρχόντων ακινήτων και η επένδυση σε αποδοτικότερα.

Και όπως πληροφορούμεθα, στον όμιλο Πειραιώς το σκέφτονται το θέμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v