Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2014

Τράπεζες: Το ταμπλό και οι... δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Τράπεζες: Το ταμπλό και οι... δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Αναγνώστης της στήλης, μετά το χρηματιστηριακό κλείσιμο του Χ.Α., μας κάλεσε να θυμηθούμε πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ψάξαμε λοιπόν τις μεταβολές της τελευταίας πενταετίας και διαπιστώσαμε πως την «καλύτερη» μετοχική συμπεριφορά την έχει η Alpha Bank με -88,15%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Αττικής με -97,35% (παρά την έντονη φετινή υποχώρηση), η Πειραιώς με -98,21%, η Εθνική με -98,68%, η Eurobank με -99,75% και η Γενική με -99,84%.

Και προφανώς, υπάρχουν και... χειρότερα, όπως το -100% που έχουν καταγράψει η Αγροτική, η Proton, η Λαϊκή, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Aspis Bank (που ενδιάμεσα είχε απορροφηθεί από το Τ.Τ).

Όσο για την Τράπεζα Κύπρου, οι παλαιοί μέτοχοι περιμένουν από τον Μάρτιο του 2013, μήνα με τον μήνα, για το πότε οι μετοχές τους θα είναι ξανά διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό της Κοινής Πλατφόρμας, μήπως και ανακτήσουν κάτι ελάχιστα... ρέστα από την αρχική τους επένδυση (έχουν μεσολαβήσει δύο μεγάλες ΑΜΚ, η μία μέσω της κεφαλαιοποίησης των κουρεμένων καταθετών και η δεύτερη -ύψους 1 δισ. ευρώ- που καλύφθηκε φέτος από ιδιώτες επενδυτές).

Το νόμισμα φυσικά δεν έχει μία όψη.

Άλλοι εστιάζουν στο μέγεθος της πτώσης, ενώ ορισμένοι άλλοι -οι πλέον αισιόδοξοι- ελπίζουν πως μετά από τόσο μεγάλο «κακό», όλο και κάποια αξιοσημείωτη άνοδος μπορεί να προκύψει, έστω και σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v