Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2014

Στην αναμπουμπούλα... βγαίνουν οι ευκαιρίες (μέρος 2ον)

Στην αναμπουμπούλα... βγαίνουν οι ευκαιρίες (μέρος 2ον)

Μετά και τη μεγάλη πτώση των τιμών στο Χ.Α., η οποία κορυφώθηκε κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης «υποτιμημένων» μετοχών προκειμένου να τις αγοράσουν, με την ελπίδα ότι θα τους αποφέρουν κέρδη νωρίτερα ή αργότερα.

Την Παρασκευή (17/10) λοιπόν, η στήλη εστίασε το ενδιαφέρον της σε πάνω από δέκα μετοχές, οι οποίες υποχρεώθηκαν την Πέμπτη (16/10) σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, αν και οι συγκεκριμένες εταιρείες επηρεάζονται σε σχετικά περιορισμένο βαθμό από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα, θα ανατρέξουμε στους χρηματιστηριακούς δείκτες, και συγκεκριμένα:

α) Στον δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) που όσο χαμηλότερος είναι, τόσο ελκυστικότερη θεωρείται η αγορά ενός τίτλου, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί. Μια τιμή χαμηλότερη του 10 λογίζεται κατά κανόνα ως ελκυστική.

β) Και στον δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) όπου -θεωρητικά τουλάχιστον- μια τιμή χαμηλότερη της μονάδας καθιστά την αγορά μιας μετοχής θελκτική.

Πηγαίνοντας λοιπόν στις 28 μετοχές που παρακολουθεί (watching list) η Beta Χρηματιστηριακή, παρατηρούμε ότι με βάση το report της Παρασκευής:

• Υπάρχουν επτά μετοχές που ταυτόχρονα είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τη λογιστική τους αξία (P/BV<1) και έχουν μονοψήφιο P/E με βάση τα προβλεπόμενα (από την Beta) καθαρά κέρδη του 2015. Μιλάμε για τις ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ και Ελληνικά Πετρέλαια.

• Πέραν αυτών, με P/BV χαμηλότερο της μονάδας προσφέρονται στο Χ.Α. οι τίτλοι των εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Intralot και ΣΙΔΕΝΟΡ (οι τρεις πρώτες είναι κερδοφόρες).

• Τέλος, με βάση τα προβλεπόμενα καθαρά κέρδη του 2015, σε μονοψήφιο δείκτη P/E οδηγούν οι μετοχές των εταιρειών Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου και Πλαίσιο.

Προφανώς, οι δείκτες δεν είναι πανάκεια, αλλά σίγουρα την αρχή για ένα καλύτερο ψάξιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v