Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2007

Το Ρίο - Αντίρριο, η ΕΛΤΕΧ και η Προοδευτική

Μια και μιλάμε όμως για αποτιμήσεις συμμετοχών σε μη εισηγμένες εταιρίες, ας πάρουμε και μια άλλη περίπτωση:

Αυτή της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Η Παντεχνική που κατέχει το 4,84% της Γέφυρας το έχει εγγράψει στα βιβλία της προς 3,157 εκατ. ευρώ (στο κόστος), αποτιμώντας δηλαδή το 100% της Γέφυρας στα 65 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα, το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό με οποιοδήποτε κριτήριο κι αν εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με την Proton Bank, η συμμετοχή της Γέφυρας προσθέτει 0,36 ευρώ ανά μετοχή στην Ελληνική Τεχνοδομική. Δηλαδή ο επενδυτικός οίκος αποτιμά το 20,3% της Γέφυρας (τόσο διαθέτει η ΕΛΤΕΧ με την Παντεχνική) σε 57,6 εκατ. ευρώ (158,8 εκατ. μετοχές επί 36 ευρωλεπτά ανά μετοχή), γεγονός που αντιστοιχεί σε αποτίμηση... 283 εκατ. ευρώ για το 100% της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Κάπου εκεί βρίσκεται και η αποτίμηση που κάνει στη Γέφυρα και η... Προοδευτική, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου διέθετε το 7,74% αποτιμώντας το στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα τώρα για την Προοδευτική είναι ότι η ίδια πούλησε πρόσφατα το 1,74% (από το 7,74% που κατείχε) της Γέφυρας έναντι μόλις 3,23 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά... 30% περίπου χαμηλότερα (!) από το ποσό που το είχε γραμμένο στα βιβλία της.

Επί του παρόντος δηλαδή θα εγγράψει μια αξιοσημείωτη ζημία χαρτοφυλακίου. Κι αν δεν μπορέσει μελλοντικά να επαναγοράσει το ποσοστό αυτό, τότε η μεγάλη αυτή ζημία θα ”κλειδωθεί”.

Υ.Γ.: Σημειώστε επίσης ότι η Προοδευτική συνεχίζει να εγγράφει προς 1,38 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή που έχει στο Καζίνο Αθηνών, ένα εγχείρημα που απέτυχε στα μέσα της προηγούμενης... δεκαετίας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v