Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2014

Socar-ΔΕΣΦΑ: Όλο και... απομακρύνονται οι Αζέροι!

Socar-ΔΕΣΦΑ: Όλο και... απομακρύνονται οι Αζέροι!

Μάλλον πρέπει να το παίρνουν απόφαση, εκεί στο μακρινό Μπακού, ότι η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη κρατική εταιρεία Socar απομακρύνεται. Δε μιλάω για τους εγχώριους πωλητές, που το έχουν πάρει απόφαση από τη στιγμή που η Κομισιόν έδειξε τις διαθέσεις της.

Δεν υπάρχει κάποια δήλωση ή υπαινιγμός από την ηγεσία της αζέρικης πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία πριν από ένα χρόνο, στις 21 Δεκεμβρίου 2013, υπέγραφε πανηγυρικά τη συμφωνία εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ με τίμημα 400 εκατ. δολάρια.

Αρκούν ωστόσο μερικά σημάδια. Όπως ότι ο επικεφαλής της Socar, Rovnag Abdullayev, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της εταιρείας του προς τιμήν των εργαζομένων της, σε μια εκτεταμένη αναφορά στις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας του στο εξωτερικό, δεν ανέφερε τίποτε για την Ελλάδα και το ΔΕΣΦΑ. Σαν να μην έλαβε μέρος και να πλειοδότησε στο διαγωνισμό, σαν να μην κατέβαλε προκαταβολή, σαν να μην υπέγραψε συμφωνία πώλησης των μετοχών...

Ενώ δηλαδή μεγάλος μέρος της παρουσίασης αφορούσε τη συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια αγωγών όπως ο ΤΑΡ και ο ΤΑΝΑΡ (αγωγός στην Τουρκία Trans Anatolian Pipeline που θα τροφοδοτεί τον ΤΑΡ), για την επένδυση στο ΔΕΣΦΑ ούτε κουβέντα!

Αντιθέτως, μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ο Abdullayev, στις όντως εντυπωσιακές επενδύσεις που πραγματοποιεί η Socar στην Τουρκία, όχι μόνο σε αγωγούς, αλλά και σε διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια, λιμάνια. Σύμφωνα δε με όσα είπε, μέχρι στιγμής οι επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 5 δισ. δολάρια, ενώ με την ολοκλήρωση των σχεδίων θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια.

Για την ιστορία απλώς να θυμίσουμε ότι η υπόθεση «τράβωσε από την αρχή του χρόνου, όταν οι υπηρεσίες της Κομισιόν αρμόδιες για τα ενεργειακά, διατύπωσαν ενστάσεις λόγω της προέλευσης και της εταιρικής μορφής της Socar. Όταν δε το θέμα τακτοποιήθηκε και με νομοθετική ρύθμιση, την υπόθεση ανέλαβε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού που αποφάσισε σε βάθος έρευνα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δύσκολα οι Αζέροι θα περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Αν και εδώ που τα λέμε, με την τροπή που πήραν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, ποιος μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v