Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2007

Η διάσπαση στον ΣΜΕΧΑ και το… παρασκήνιο (upd)

Η ουσιαστική διάσπαση του ΣΜΕΧΑ αρχίζει να γίνεται πλέον και… τυπική, με την αποχώρηση της Alpha και της Eurobank, την οποία ακόλουθούν Εθνική-Π&Κ, μαζί με την Πειραιώς.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι (ή έστω μια καλή… αφορμή) η συνέντευξη Μωραϊτάκη στην ”Καθημερινή”.

Διότι επανέλαβε για μία ακόμη φορά την -άκρως ενοχλητική για τους τραπεζίτες- θέση του ότι στην υπόθεση των ομολόγων πρέπει να ελεγχθούν και τα πεπραγμένα των τραπεζών, είτε αυτές είναι ελληνικές είτε ξένες.

Γιατί όμως βιάστηκαν οι τράπεζες, όταν οι εκλογές στον ΣΜΕΧΑ είναι να αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα;

Διότι, λέει η άλλη πλευρά, δεν είχαν πιθανότητες να ελέγξουν το διοικητικό συμβούλιο, ούτε καν μέσω κάποιων ”συμπαθούντων” παλαιών ιδιωτών χρηματιστών, ενώ το παρόν προεδρείο φαινόταν να έχει… ρεύμα!

Οπότε προτίμησαν να ξεμπερδεύουν μια κι έξω…

Υ.Γ.: Φοβούμαστε ότι η κίνηση αυτή ΔΕΝ ήταν και η πλέον… διπλωματική ”μέρες που ’ναι”, κι ενόσω κοχλάζει το πολιτικό καζάνι στην υπόθεση των ομολόγων.

Από μόνη της, η συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε -εντελώς άδικα- ο κ. Ν. Παντελάκης της HSBC δείχνει ότι βρισκόμαστε σε πολύ περίεργη περίοδο.

Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ιδιωτικών και τραπεζικών χρηματιστηριακών συμφερόντων μόνο κακό μπορεί να κάνει σε αυτή τη συγκυρία.

Και στους ίδιους και στην αγορά.

Υ.Γ. 2: Λέτε να δημιουργήσουν και αντι-ΣΜΕΧΑ οι τραπεζικές ΑΧΕ; Παρότι δεν το χρειάζονται (τουλάχιστον όσο ελέγχουν το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ κι έχουν για τα περαιτέρω την Ένωση Τραπεζών), είναι κι αυτό μια πιθανότητα.

Στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θεωρούμε βέβαιη την εγγραφή δύο άλλων μελών. Του κ. Χατζηλία (που πρώτος αποχώρησε από τον ΣΜΕΧΑ) και του κ. Δαβερώνα που, όπως λένε οι συνάδελφοί του, ”γέρνει” εδώ και πάρα πολύ καιρό προς την πλευρά των τραπεζικών ΑΧΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v