Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2015

Οι εισαγωγές ηλεκτρικού, η ΔΕΗ και τα ερωτήματα της αγοράς

Οι εισαγωγές ηλεκτρικού, η ΔΕΗ και τα ερωτήματα της αγοράς

Σε επίπεδα που καθιστούν απαγορευτικές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν τα δικαιώματα που θα εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, στη δημοπρασία για το μήνα Φεβρουάριο τα διασυνδετικά τέλη ανήλθαν σε 16,35 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες).

Εάν δε σε αυτά προστεθούν και οι επιβαρύνσεις για τέλη χρήσης δικτύου κ.λπ., τότε οι χαμηλές τιμές που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος εισαγωγέας στα σύνορα της χώρας γίνονται αυτομάτως ακριβές και μη συμφέρουσες στο σημείο κατανάλωσης.

Σημασία όμως έχει ποιοι εξασφάλισαν το 90% της διατιθέμενης για εισαγωγές χωρητικότητας. Από τα 150 μεγαβάτ που πρόσφερε ο Διαχειριστής, τα 90 τα πήρε η ΔΕΗ και τα 45 η ελβετική Alpiq, ενώ τα υπόλοιπα 15 μεγαβάτ τα μοιράστηκαν τέσσερις άλλες εταιρείες.

Έτσι το ερώτημα που θέτει η αγορά είναι κατά πόσον η ΔΕΗ θα μπορούσε να κάνει τόσο υψηλή προσφορά, αν ο ΑΔΜΗΕ δεν ήταν 100% θυγατρική, αν δηλαδή δεν είχε άμεσο όφελος από τα κέρδη του.

Όσο για την ελβετική Alpiq, ο παλιός προμηθευτής της ΔΕΗ μέσω εισαγωγών είναι πλέον και συνεταίρος της σε μικτό σχήμα με έδρα τη Σόφια, για την πραγματοποίηση εξαγωγών ηλεκτρικού στην Ελλάδα.

Και στους συνεταιρισμούς, όπως είναι γνωστό, τα κέρδη είναι κοινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v