Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2015

Το βραχυκύκλωμα και οι καραμπόλες σε τράπεζες

Το βραχυκύκλωμα και οι καραμπόλες σε τράπεζες

Έναν μίνι ανασχεδιασμό στις αλλαγές που προγραμματίζονται σε ΤΧΣ και τράπεζες προκάλεσαν οι εμπλοκές για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου και τη θέση του προέδρου του Ταμείου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι η ανάληψη της θέσης του Προέδρου του ΤΧΣ από τον κ. Π. Ρουμελιώτη, πρώην αντιπρόεδρο της Πειραιώς και πρώην αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Με το γράμμα του υφιστάμενου νόμου, όμως, η υποψηφιότητα Ρουμελιώτη εμφανίζει πρόβλημα καθώς ως πρόσφατα ήταν σύμβουλος διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο νόμος ορίζει τριετή αποχή από υπαλληλική σχέση ή σχέση συμβούλου. 

Βέβαια, με το πνεύμα του νόμου θα μπορούσε η εμπλοκή να ξεπεραστεί. Αλλιώς θα απαιτηθεί αλλαγή του ισχύοντος νόμου.

Αν συμβεί το δεύτερο, οι αλλαγές στο ΤΧΣ θα διενεργηθούν μετά τις προγραμματικές και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα τροποποιεί το νόμο. Μετά τις προγραμματικές θα προκηρυχθεί και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, με διεθνή διαγωνισμό.

Η εμπλοκή προκάλεσε αλλαγή σχεδιασμού καθώς η νυν διοίκηση του Ταμείου καλείται να τρέξει, όπου χρειάζεται, τη διαδικασία αλλαγών στις διοικήσεις τραπεζών.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τον πρόεδρο του Ταμείου Π. Σκλαβούνη και όπως μαθαίνουμε υπήρξε αμέσως μετά έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο Αντιπροεδρία - Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ για τα πρόσωπα που προαλείφονται να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις σε τράπεζες όπως η Εθνική.

ΥΓ.: Αν τελικώς δεν βρεθεί λύση με τον Γιούνκερ για την παραίτηση Αβραμόπουλου, ώστε να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλάζει ο σχεδιασμός και για πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε εκτός κυβέρνησης. Οι πληροφορίες λένε ότι του προτάθηκε η θέση του ευρωβουλευτή ή η θέση προέδρου σε συστημική τράπεζα ή στην αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να ιδρύσει η κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v