Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2015

Η «κατάρα» των Καναδών και οι Σκουριές

Η «κατάρα» των Καναδών και οι Σκουριές

«Δυστυχώς η εκδίωξη της Eldorado Gold από τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική είναι θεσμικά εύκολη και μάλιστα μπορεί να γίνει χωρίς αποζημίωση» υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την τύχη της επένδυσης.

Πιθανώς γι’ αυτόν το λόγο, αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη για σχέδιο ακύρωσης της επένδυσης υπήρξε παρέμβαση του προέδρου της καναδικής Eldorado Gold Paul Wright ο οποίος έρχεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός θα πρόκειται για το δεύτερο καναδικό όμιλο που εκδιώκεται από την ίδια επένδυση καθώς προ δεκαετίας είχε φύγει η TVX Gold!

Τα πνεύματα στην περιοχή είναι εδώ και καιρό οξυμμένα και εσχάτως η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι Καναδοι πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες καθώς προσφέρουν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Επιπλέον, τυχόν ναυάγιο θα προκαλούσε θανατηφόρο πλήγμα στην εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως οι επενδυτές έχουν αποκομίσει υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων πριν καν μπουν σε πλήρη λειτουργία τα μεταλλεία.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως θα ήταν πιο συνετή μια διαπραγμάτευση με τους Καναδούς με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως τα μεταλλεία Κασσάνδρας είχαν παραχωρηθεί επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη έναντι τιμήματος περί τα 11 εκατ. ευρώ το οποίο και καταβλήθηκε ως αποζημίωση στην TVX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v