Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2015

Ενέργεια: Η αδέκαστη Κομισιόν ξέρει πού κάνει τα… στραβά μάτια

Ενέργεια: Η αδέκαστη Κομισιόν ξέρει πού κάνει τα… στραβά μάτια

Μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αναφορικά με το αίτημα των Θεσμών να πάψει να ισχύει η έκπτωση στις βιομηχανικές καταναλώσεις που αποφάσισε η γ.σ. της ΔΕΗ, μεταφέρουν στον Χαμαιλέοντα κύκλοι της βιομηχανίας.

Αυτό που λένε είναι απλό. Αν οι Θεσμοί, ή καλύτερα η Κομισιόν, που έχει «μαζεμένα» πολλά για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, θεωρούν ότι η απόφαση της γ.σ. της κρατικής εταιρείας, αποτελεί κρατική ενίσχυση, λόγω της συμμετοχής του Δημοσίου με 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΗ, δεν έχουν παρά να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή επιστολές στην Ελληνική Κυβέρνηση, αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις Αιτιολογημένη Γνώμη, και στη συνέχεια παραπομπή στο Δικαστήριο των Ε.Κ.

Τη διαδικασία αυτή η Γ.Δ. Ανταγωνισμού (DG Comp) την έχει ακολουθήσει σε χιλιάδες περιπτώσεις εικαζόμενων κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις κρατών μελών. Τουλάχιστον, μας λένε, η έναρξη μιας παρόμοιας διαδικασίας, με τις καταθέσεις μαρτυριών από όλες τις πλευρές, δηλαδή Δημόσιο, κρατικό μονοπώλιο-ΔΕΗ, καταναλωτές, θα έδινε την ευκαιρία να βγει στην επιφάνεια το ιδιόμορφο καθεστώς της (μη) απελευθέρωσης που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή, μεθοδολογία τιμολογήσεων προς τη βιομηχανία, υπολογισμός του κόστους παραγωγής εκ μέρους της ΔEΗ, διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔEΗ και πελατών που (δεν) ακολουθείται, διατήρηση του μονοπωλίου των φθηνών καυσίμων και πολλά άλλα.

Ο Χαμαιλέων απλώς παρατηρεί, ότι τη διαδικασία αυτή ελάχιστοι θα την ήθελαν και πρωτίστως οι ελληνικές κυβερνήσεις που μια ζωή έκαναν και «κάνουν πλάτες» στα κρατικά μονοπώλια.

Ούτε όμως και η Κομισιόν, αφού με αφορμή την ελληνική περίπτωση μπορεί να έβγαιναν στο φως «αβλεψίες» της για αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων κρατών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v