Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2015

Σφηνάκια για Space και την... αναστάτωση στις ασφαλιστικές

Σφηνάκια για Space και την... αναστάτωση στις ασφαλιστικές

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ασφαλιστικές εταιρείες η κυβερνητική πρόταση για έκτακτη(;) φορολόγηση των επιχειρήσεων που το 2014 σημείωσαν κέρδη ανώτερα των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Και ο λόγος γιατί το 2014 ήταν «χρυσοφόρο» για τον κλάδο με τις περισσότερες ασφαλιστικές να κερδίζουν από μερικά εκατομμύρια, έως και κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Βέβαια, ένα σημαντικό ποσοστό των παραπάνω κερδών είναι ουσιαστικά μη επαναλαμβανόμενο, (καθώς αφορά κέρδη χαρτοφυλακίου) και άρα άδικο.

Η ουσία είναι πως το... χαράτσι αναμένεται να είναι «βαρύ» και έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να μαζέψουν και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Solvency II.

Να σημειωθεί επίσης πως οι μέτοχοι των περισσότερων εταιρειών (ελληνικών και ξένων) δεν ξεχνούν ότι προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου κατά τη διετία 2012-2013 λόγω του περιβόητου PSI.

 

SPACE: Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Space Hellas πέρασαν «στα ψιλά», καθώς ψηφίστηκαν τα ίδια εκτελεστικά μέλη και υπήρξαν αντικαταστάσεις μόνο στα μη εκτελεστικά.

Οι προσεκτικοί ωστόσο παρατηρητές θα πρόσεξαν πως ως ένα βαθμό άλλαξαν οι ρόλοι των συμβούλων και έτσι ο κ. Πάρις Δροσινός έδωσε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Γιάννη Μερτζάνη.

Μετά και από αυτή την κίνηση ολοκληρώνεται (είχε ξεκινήσει προ διετίας) η «αλλαγή φρουράς» και το πέρασμα της διοίκησης στη «νεώτερη γενιά».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «αλλαγή γενιάς»:

Πρώτον, γίνεται με τη συγκατάθεση των προκατόχων τους.

Και δεύτερον, υλοποιείται σε μια περίοδο που η εταιρεία είναι κερδοφόρος και οι παλαιότεροι στέκονται ακόμη «για τα καλά στα πόδια τους».

Γιατί έχουμε δει πολλά παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών, όπου οι αλλαγές ηγεσίας έγιναν είτε όταν οι προκάτοχοι είχαν προσεγγίσει (ή και ξεπεράσει) τα... «όντα», είτε όταν η εταιρεία βρισκόταν με το ένα πόδι στην χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v