Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2015

Το «μαγειριό» με τις προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το «μαγειριό» με τις προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Οι ελπίδες για πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες αποδείχθηκαν φρούδες μετά την τραπεζική αργία με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να βουλιάζουν.

Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούν για τα έσοδα που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2022, την ίδια στιγμή που ζητείται από τη χώρα μας να δημιουργήσει αξίες 50 δισ. ευρώ μέσω του νέου ταμείου εγγυοδοσίας στα επόμενα 30 χρόνια. 

Από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο πλαίσιο της αίτησης στήριξης από τον ESM προκύπτει πως οι προβλέψεις για έσοδα από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων περιορίζονται σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την προσεχή τριετία.

Πάντως και οι δύο προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα από διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Οι εισπράξεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μόνο από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 150 εκατ. ευρώ θα εισπράξει στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί η παραχώρηση του Ελληνικού στο σχήμα υπό τη Lamda Development.

Περιλαμβάνονται, όμως, τα έσοδα από εν εξελίξει διαγωνισμούς όπως η πώληση πλειοψηφικού μεριδίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Από τα δύο λιμάνια αναμένονται σχετικά σοβαρά έσοδα (μειώθηκαν μετά το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α.) αφού από άλλους εν εξελίξει διαγωνισμούς, όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι εισπράξεις (αν υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές) θα είναι πενιχρές. Οσο για τα ακίνητα, με τη σημερινή κατάσταση της αγοράς, αποφεύγεται κάθε πρόβλεψη για έσοδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως υπάρχει αβεβαιότητα για τη διάθεση των αρχών να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση το θετικό σενάριο, τα έσοδα του νέου ταμείου από ιδιωτικοποιήσεις θα είναι 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, ενώ με βάση το πλέον αρνητικό σενάριο θα περιοριστούν σε 4 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεντρώσει περί τα 3 δισ. ευρώ, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, μέσω της πώλησης του 34% και της παραχώρησης αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v