Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2015

Σφηνάκια για τράπεζες και το «σωσίβιο» στα capital controls

Σφηνάκια για τράπεζες και το «σωσίβιο» στα capital controls

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Μπορεί για αρκετές επιχειρήσεις, από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls μέχρι και σήμερα, η προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό να αποτελεί Γολγοθά, όχι για όλες όμως.

Και αυτό γιατί όσες επιχειρήσεις διατηρούν διαθέσιμα στο εξωτερικό, οι εμπορικές σχέσεις τους με τους ξένους προμηθευτές τους δεν διαταράχθηκαν. Μία εξ αυτών είναι και η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η οποία στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση αναφέρει πως οι παραγωγικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς διακοπή, αφού η πληρωμή των προμηθευτών πρώτων υλών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων γίνεται από τα διαθέσιμά της στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα και η Κρι Κρι διατηρεί σημαντικό μέρος των τραπεζικών της καταθέσεων σε τράπεζα του εξωτερικού.

Στον λογαριασμό της τράπεζας του εξωτερικού εισπράττεται το σύνολο των απαιτήσεών της, που προέρχεται από εξαγωγές.

Ωστόσο, καμία ελληνική επιχείρηση, με ή χωρίς διαθέσιμα στο εξωτερικό, δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την επίδραση που θα έχουν αυτές στις δραστηριότητές τους.

Διότι εκτός από την επιβολή των capital controls, η πίεση στα εισοδήματα από το τρίτο μνημόνιο σε συνδυασμό π.χ. με την αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των λιανικών τιμών των προϊόντων και κατ' επέκταση σε νέα μείωση της ζήτησης.

 

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤτΕ: Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που ρυθμίζει τις ενέργειες και τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν από τις τράπεζες κατά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο νέος Κώδικας αναμένεται να είναι λιγότερο διαδικαστικός και περισσότερο ευέλικτος, ορίζοντας το πλαίσιο χωρίς να ρυθμίζει σε υπερβολικό βαθμό τα ενδιάμεσα βήματα.

Ως εκ τούτου, αναμένεται απλοποίηση προϋποθέσεων και τυπικών διαδικασιών και προσθήκη εργαλείων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό και έχουν αποδώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v