Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2015

ΕΣΠΑ: Κάν' το όπως η... Πορτογαλία

ΕΣΠΑ: Κάν το όπως η... Πορτογαλία

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για παράταση απορρόφησης κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ για να μη χαθούν τα λεφτά και φάκελο ζητώντας αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Πορτογαλία ξεκινά εντός του μήνα η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, βάσει του Portugal 2020 (αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020), είχαν ανοίξει 415 διαγωνισμοί, για την παροχή 7,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών διαθέσιμων πόρων.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι πόροι που διατίθενται, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) και του ΕΠ Ανταγωνιστικότητας & Εξωστρέφειας Compete2020, στην πορτογαλική Τράπεζα Ανάπτυξης-IFD για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Πορτογαλίας, κάτι σαν το δικό μας Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, η πορεία του οποίου καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014, κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW, με αρχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ και μοναδικό μέτοχο το πορτογαλικό κράτος.

Η IFD, η οποία δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιηθεί, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη σύσταση δύο Ταμείων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το Ταμείο Kεφαλαίου (146,9 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Δανείων/Εγγυήσεων (69,9 εκατ. ευρώ). Εφόσον εγκριθούν τα 2 ταμεία από τις αρμόδιες αρχές του Portugal2020, η Τράπεζα θα προχωρήσει στη διαδικασία επιλογής ενδιάμεσων φορέων μέσω των οποίων θα διοχετευθούν οι πόροι στις επιχειρήσεις, κατ' εκτίμηση ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σκοπός της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η διοχέτευση, μέσω της IFD, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθ' όλη τη διάρκεια της ισχύος του Portugal2020.

Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η απορρόφηση, κατά το διάστημα αυτό, συνολικών ποσών ύψους 4 δισ. ευρώ, τόσο από το «κλείσιμο» του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και από την εκτέλεση ποσοστού 5% του Portugal 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v