Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2015

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις διοικήσεις και το κυοφορούμενο deal της KKR

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις διοικήσεις και το κυοφορούμενο deal της KKR

ΤΧΣ –ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΟΚΗΣΕΩΝ: Νέο σύμβουλο, αυτή τη φορά για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών θα προσλάβει το ΤΧΣ ως τα τέλη του έτους.

Μια από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια.

Η αξιολόγηση των Δ.Σ και των μελών που απαρτίζουν επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2016, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες και πρακτικές αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης (σ.σ όπου διαπιστωθούν σχετικές ελλείψεις).

Η επισκόπηση θα διενεργείται σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές προληπτικής εποπτείας.

Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης επισκόπησης το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει σε αντικατάσταση μελών στα Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών.

Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ότι στα νέα Δ.Σ θα περιλαμβάνονται πλέον τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κατάλληλες γνώσεις, μακρόχρονη τραπεζική πείρα και κυρίως να μην έχουν σχέση κατά την τελευταία δεκαετία με εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές συμβούλων.

Εξ ου και οι κορώνες του πρωθυπουργού για αντικατάσταση των διοικήσεων των τραπεζών.

 

KKR- ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Σε συζητήσεις με τη διοίκηση εγχώριας τράπεζας για την απόκτηση μέρους ή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής θυγατρικής της βρίσκεται, όπως πληροφορείται η στήλη, το private equity fund, KKR.

Οι ελληνικές τράπεζες συζητούν το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Ν. Α Ευρώπη, πριν αυτή επιβληθεί από την DG Comp με τα προς επικαιροποίηση πλάνα αναδιάρθρωσης, λόγω της επικείμενης νέας κρατικής βοήθειας.

Ως εκ τούτου, αν οι όροι του KKR προσφέρουν βάση συζήτησης, οι διαπραγματεύσεις θα τρέξουν γρήγορα με ορίζοντα την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν την υποβολή των capital plans (σ.σ ως τα μέσα Νοεμβρίου), ώστε να υπάρχουν ελπίδες να συνυπολογισθεί η κεφαλαιακή επίδραση της αποεπένδυσης στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Υ.Γ: Με ανοικτή τη συζήτηση για τη (συν)διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μητρικής τράπεζας το ενδιαφέρον του KKR για τη Βουλγαρία μπορεί να αποτελεί έξυπνη διαπραγματευτική τακτική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v