Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2015

Κίτρινη κάρτα από τη ΡΑΕ στις δημοπρασίες φυσικού αερίου

Κίτρινη κάρτα από τη ΡΑΕ στις δημοπρασίες φυσικού αερίου
Έγραφε την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.gr για τις ενστάσεις στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, με έμφαση τη συμμετοχή των Εταιρειών Παροχής στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, για το ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή των ΕΠΑ στις δημοπρασίες πώλησης αερίου που διενεργεί η κρατική ΔΕΠΑ, από τη στιγμή που ελέγχονται κατά 51% από αυτήν, ενώ η ίδια τις προμηθεύει αέριο και μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.

Εν πάση περιπτώσει, η αγορά θεωρεί ότι οι τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ μπορούν μέσω των δημοπρασιών να διαμορφώσουν συνθήκες που θα λειτουργούν σε βάρος των δυνητικών ανταγωνιστών τους.

Αυτό που μάθαμε λοιπόν μετά τη δημοσίευση του άρθρου είναι ότι και η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ), από πέρυσι που συζητούνταν το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων στην αγορά φυσικού αερίου, είχε επισημάνει το πρόβλημα αυτό, προτείνοντας αλλαγές στους όρους πρόσβασης των ΕΠΑ, στις δημοπρασίες αερίου της ΔΕΠΑ.

Παρότι δεν εισακούστηκε τότε, πιστεύουμε ότι η Αρχή, ως ρυθμιστής της αγοράς, έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Θέληση να υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v