Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2007

Η ΑΤΕ και οι μετεκλογικές ιδιωτικοποιήσεις

Τα κλειδιά αρκετών μετεκλογικών ιδιωτικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων κρατάει η ΑΤΕ, καθώς κατέχει το 2,6% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και περίπου το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Ταυτόχρονα, ελέγχει λίγο κάτω από το 5% της ΕΧΑΕ και βεβαίως την ΕΒΖ από την οποία, ως μη χρηματοοικονομική συμμετοχή, θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Ανεξαρτήτως το ποιο κόμμα θα κερδίσει στις εκλογές, το 2008, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, ο όμιλος Λάτση θα αναλάβει το management των ΕΛΠΕ, ενώ γενναίες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην ΕΥΔΑΠ για τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με το Δημόσιο (οφειλές Δημοσίου και ΟΤΑ) και βεβαίως στην ΕΒΖ.

Αν συμβεί αυτό, η ΑΤΕ θα είναι από τους μεγάλους ωφελημένους και έμμεσα βέβαια και το Δημόσιο, το οποίο κατέχει το 77% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το παράδειγμα του ΟΤΕ είναι χαρακτηριστικό. Η ΑΤΕ κατείχε 7,9 εκατ. μετοχές ΟΤΕ, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια διάθεσε αμέσως μετά το placement του Δημοσίου διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση ποσοστού από τις MIG και TPG. Και η απόφαση για τη διάθεση λήφθηκε προφανώς με συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομίας.

Η βίαιη διεθνής διόρθωση που ακολούθησε βρήκε την ΑΤΕ με επιπλέον έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ και τις υπεραξίες της από την εναπομείνασα θέση της στον τίτλο του Οργανισμού (περί τα 3,9 εκατ. μετοχές) περίπου άθικτες, μια και οι αγορές από τη MIG συγκράτησαν την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.



Η ”προίκα” της ΑΤΕ δεν σταματάει βέβαια εκεί, καθώς κατέχει και περίπου 6 εκατομμύρια μετοχές της Πειραιώς τα δικαιώματα των οποίων θα ασκήσει κανονικά, προκειμένου να προχωρήσει σε ”ευθετότερο” χρηματιστηριακά χρόνο στη διάθεση της θέσης της.

Με αυτά και με αυτά, το μεγαλύτερο από τα ”Αλογοσκουφόχαρτα” -όπως τείνει η αγορά να ονοματίσει τις μετοχές Δημοσίου, που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν από το μετεκλογικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ.– θα είναι το κορυφαίο των παλαιών ”Λαμπρόχαρτων”, δηλαδή η ΑΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v