Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2015

Σφηνάκια για τραπεζικές μετοχές και την ΑΜΚ της Nexans

Σφηνάκια για τραπεζικές μετοχές και την ΑΜΚ της Nexans

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες έντονες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής κ. Ευάγγελος Χαρατσής σε επενδυτικό forum, ακόμη και αν όλα πάνε καλά στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.

Ο γνωστός χρηματιστής αποδίδει την άποψή του σε τρεις παράγοντες:

Πρώτον, στο ότι θα βρεθούν επενδυτές με μετοχές τραπεζών που ούτε ήθελαν να τις αποκτήσουν, αλλά ούτε και μπορούν να τις διακρατήσουν. Για παράδειγμα, αν ένα Ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο έχει τοποθετηθεί σε τραπεζικά ομόλογα, θα υποχρεωθεί να τα ανταλλάξει με μετοχές που από το καταστατικό του δεν μπορεί να διαθέτει, τουλάχιστον πάνω από ένα όριο.

Δεύτερον, ορισμένοι επενδυτές οι οποίοι με κερδοσκοπικό κριτήριο αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα με τιμές αρκετά χαμηλότερες του 100, τώρα θα λάβουν μετοχές στην ονομαστική τους αξία. Αν παράλληλα υποθέσουμε ότι οι νέες μετοχές θα δοθούν με κάποιο discount, τότε ενδεχομένως οι επενδυτές αυτοί να αποκτήσουν έμμεσα τις μετοχές έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος από τους υπόλοιπους. Πώς άραγε θα συμπεριφερθούν αυτοί κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών αυτών;

Και τρίτον, οι επενδυτές που πιστεύουν στο θετικό μακροοικονομικό σενάριο της Ελλάδας θα σπεύσουν να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές στον βαθμό που θα τις βρουν σε ελκυστικές -κατά τη γνώμη τους- αποτιμήσεις.

Συνολικά, ο κ. Χαρατσής πιστεύει πως ακόμη και αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, πολύ πιθανόν να τους δοθούν ευκαιρίες να τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση.

«Δεν είναι ένα τρένο που πέρασε και έφυγε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

NEXANS HELLAS: Η διοίκηση της εισηγμένης -όπως αναμενόταν- απέρριψε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση τα αιτήματα της μειοψηφίας για διανομή μερίσματος και ανάκληση της απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 21 εκατ. ευρώ.

Ορισμένοι μέτοχοι εξέφρασαν την απορία για το μέγεθος της ΑΜΚ, που υπερβαίνει κατά πολύ τον τρέχοντα καθαρό δανεισμό της εταιρείας, την ώρα μάλιστα που η διοίκηση της Nexans Hellas ξεκίνησε επαφές για σύναψη δανείων με ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, σχολιάστηκε τόσο το μεγάλο επιτόκιο με το οποίο ο μητρικός Όμιλος δάνεισε την εισηγμένη κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο (με 12%), όσο και το ότι η ΑΜΚ -σε περιόδους όπου η μειοψηφία δεν μπορεί ουσιαστικά να συμμετάσχει, όπως η τρέχουσα- θα έπρεπε να γίνει στη λογιστική αξία της εταιρείας, που είναι πολλαπλάσια της τιμής διάθεσης των νέων τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v