Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2015

Τράπεζες: Τα πωλητήρια δεν θα μειώσουν τον λογαριασμό!

Τράπεζες: Τα πωλητήρια δεν θα μειώσουν τον λογαριασμό!

Μέσω αυξήσεων κεφαλαίου θα πρέπει να καλύψουν τον λογαριασμό των 14,4 δισ. ευρώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για να συμπεριληφθούν στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) κινήσεις απομόχλευσης (πωλητήρια).

Οι τράπεζες θα πρέπει έως τις 6 Νοεμβρίου να υποβάλουν τα capital plans στην ΕΚΤ. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, τα capital plans θα προβλέπουν κάλυψη του συντριπτικού μέρους των 14,4 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο λόγος είναι ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε με δυναμικό μοντέλο και επομένως εμπεριείχε τόσο εκτιμήσεις για την προ προβλέψεων κερδοφορία της τριετίας 2015-17 (σ.σ. οι οποίες στρεσαρίσθηκαν), όσο και την κεφαλαιακή επίδραση από κινήσεις απομόχλευσης, που περιλαμβάνουν τα εγκεκριμένα από πέρυσι πλάνα αναδιάρθρωσης.

Για να το πούμε όσο το δυνατόν γίνεται πιο απλά, ο λογαριασμός των 4,6 δισ. (δυσμενές σενάριο) για την Εθνική έχει βγει, αφού έχει υπολογισθεί και η πώληση του 40% της Finansbank, που προβλέπει το περσινό πλάνο αναδιάρθρωσης.

Για να μειωθεί περαιτέρω ο λογαριασμός και επομένως το ύψος των κεφαλαίων που θα αναζητήσει η Εθνική από ιδιώτες, θα πρέπει να καταθέσει στο capital plan σχέδιο για πώληση ποσοστού της Finansbank υψηλότερο του 40%.

Για να εγκριθεί, δε, από την ΕΚΤ, θα πρέπει η τράπεζα να εμφανίσει έτοιμη συναλλαγή.

Οι τράπεζες επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να αμβλυνθούν τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια της ΕΚΤ για το τι μπορεί να συμπεριληφθεί στα capital plans.

Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι αν τα αποτελέσματα 9μήνου (σ.σ. θα δημοσιευθούν στις αρχές του μήνα) είναι ανώτερα από αυτά που συνυπολόγισε ο SSM στην άσκηση, η διαφορά θα πρέπει να μειώσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Με τέτοιες διευκολύνσεις, όμως, το ποσό μπορεί να υποχωρήσει κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Το πολύ κάνα δυο εκατοντάδες. Μέχρι εκεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v