Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2007

Η Ιberd(rokas) και τα μπερδέματα

Φήμες κυκλοφορούν εσχάτως στην αγορά περί επανεξέτασης από πλευράς του ισπανικού ενεργειακού ομίλου Iberdrola της θέσης του στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φήμες που ”ακουμπούν” ευθέως τη Ρόκας, στην οποία οι Ισπανοί κατέχουν –επισήμως– το 52,7% καθώς αυτή αποτελεί τον βραχίονά τους στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Η Iberdrola ”κουράστηκε”, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, να αντιμετωπίζει συνεχείς καθυστερήσεις για εξασφάλιση αδειών νέων αιολικών πάρκων και θέλει να πουλήσει τη Ρόκας. Υπάρχει μάλιστα και ενδιαφέρον από εγχώριο όμιλο.

Ενδιαφέρον για τη Ρόκας θα προέκυπτε σίγουρα και όχι μόνο από έναν παίκτη, μια και συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η εξασφάλιση νέων αδειών όντως καθυστερεί λόγω των προσφυγών, όμως το νέο χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου η Ρόκας προχώρησε σε αγορές παγίων ύψους 30,6 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι η Iberdrola συνεχίζει, ίσως και να επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα.

Άλλωστε, η οικογένεια Ρόκα πούλησε μόλις προ μερικών μηνών –χωρίς να έχει διευκρινιστεί πού έχει καταλήξει μέρος των μετοχών που πουλήθηκαν–, οι Ισπανοί αμέσως μετά άλλαξαν το management καταβάλλοντας γενναία αποζημίωση στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και η Ρόκας πουλά μη συγγενείς με το core business δραστηριότητες (Ελληνικά Ψάρια ΑΕΒΕ).

Η μετάβαση από ένα περιβάλλον ελληνικής σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής διοίκησης αναμφίβολα δημιουργεί δυσαρέσκειες και μικροεντάσεις. Να πρόκειται για bad mouthing εξαιτίας του μπερδέματος νοοτροπιών από τη μετεξέλιξη της Ρόκας σε IberdRokas;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v