Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2007

Η ακτοπλοΐα ”καλπάζει” με μια… εξαίρεση!

Το ότι βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη ένας οργασμός διεργασιών στην ακτοπλοΐα το ξέρουν σχεδόν όλοι. Τα εξάμηνα όμως έδειξαν και το… γιατί. Μη μείνετε στα ξερά αποτελέσματα, στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού.

Σημασία έχει η αύξηση των λειτουργικών, των επαναλαμβανόμενων κερδών, γι’ αυτό και κοιτάξαμε τα εξάμηνα, αφαιρώντας τυχόν έκτακτα αποτελέσματα, μη επαναλαμβανόμενα, όπως τα κέρδη από πωλήσεις πλοίων και συμμετοχών, τα κέρδη και οι ζημίες από απομείωση αξίας πλοίων και τα έσοδα από ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων. Και ψάξαμε να βρούμε το απολύτως ”καθαρό” EBITDA.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: ”Πρωταθλητής” στην αύξηση αυτού του ”καθαρού” EBITDA είναι η ΑΝΕΚ με ποσοστό αύξησης… 76,6% σε σχέση με πέρυσι καθώς φέτος άγγιξε τα 14 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση η Attica Group με αύξηση κατά 61% και 29,5 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά, αλλά με ποσοστά που είναι πάνω από… 40% σε σχέση με πέρυσι, έρχονται οι Μινωικές με 51% που έφτασαν τα 18,2 εκατ. ευρώ και η Blue Star που έχει ποσοστό αύξησης 41%, αλλά με απόλυτο μέγεθος τα… 20 εκατ. ευρώ!

Με λίγα λόγια, από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας η ακτοπλοΐα… καλπάζει, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο (ίσως το βασικότερο μεταβλητό κόστος) δεν είναι φθηνό, κι αυτό δικαιολογεί και το έντονο ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων παντός είδους.

Μόνη εξαίρεση σε αυτή την εικόνα καλπάζουσας αύξησης στην καθαρή λειτουργική κερδοφορία των ακτοπλοϊκών εταιριών είναι η ΝΕΛ, για την οποία αυτό το ”καθαρό” λειτουργικό EBITDA είναι αρνητικό κατά περίπου 5,3 εκατ. ευρώ, περισσότερο μάλιστα από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια περίοδο (περίπου -3,5 εκατ. ευρώ).

Όπως φαίνεται, η κατά 100% εξαγορά της C-Link από τη ΝΕΛ μπορεί να αύξησε τα έσοδα, όμως μάλλον έπαιξε ρόλο στη σημαντική χειροτέρευση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v