Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2007

Σπύρου: ”Ρουκέτα” χωρίς... καύσιμα;

Η μετοχή της Σπύρου συγκαταλέγεται στις πλέον αποδοτικές της τελευταίας διετίας, έχοντας αποφέρει κέρδη 242%.

Πραγματική... ρουκέτα.

Ελάχιστα μάλιστα επηρεάστηκε από την τελευταία διόρθωση στη Σοφοκλέους, καθώς τον τελευταίο μήνα σημειώνει άνοδο της τάξεως του 3%.

Ωστόσο, είναι αναμφίβολο ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης των 86,2 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να στηριχτεί στις τρέχουσες επιδόσεις της.

Το EBITDA, για παράδειγμα, που ”έπιασε” στο εξαμήνο τα 3,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται από την ίδια την εταιρία να ”κλείσει” γύρω στα 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, λόγω της αρνητικής εποχικότητας του δεύτερου εξαμήνου.

Αν από αυτά τα 3 εκατ. αφαιρέσει κάποιος αποσβέσεις γύρω στο 1,5 εκατ., τόκους (623 χιλιάδες στο εξάμηνο) και φόρους, είναι ζητούμενο αν το τελικό αποτέλεσμα θα ξεκινάει από ”συν”...

Για μέρισμα, ούτε λόγος να γίνεται.

Για να το πούμε λαϊκά λοιπόν, τη ρουκέτα τη βλέπουμε, τα... καύσιμα δεν βλέπουμε!

Έχουμε βέβαια και το μέτωπο των προοπτικών, καθώς η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε προβλέψεις έως και το έτος... 2012, σύμφωνα με τις οποίες -κρατηθείτε- το EBITDA θα εκτοξευτεί στα 19,5 εκατ. ευρώ, αφού θα έχει προηγουμένως περάσει από τα 5,9 εκατ. το 2008 και από τα 8,7 εκατ. το 2009.

Δηλαδή, από τα 3 εκατ. φέτος στα 5,9 εκατ. του χρόνου (+100%) και στα 8,7 εκατ. το 2009 (+190%).

Εδώ πια μιλάμε περί.... ”εκρήξεως” πολλών μεγατόνων...

Θα μας πείτε τώρα ότι και στο παρελθόν η Σπύρου είχε προχωρήσει σε πολύ ανοδικές προβλέψεις, χωρίς τελικά να καταφέρει να τις επιτύχει.

Και μάλιστα αυτές οι προβλέψεις είχαν βασιστεί στο ίδιο growth story με το σημερινό…

Θα μας πείτε, επίσης, ότι –ακόμη και αν πράγματι η εισηγμένη κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιτύχει όλους τους στόχους της- κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αν και πότε τελικά θα έρθουν οι νέες αυξημένες εργασίες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λόγω της απίστευτης αστάθειας και γραφειοκρατίας που επικρατεί στις συγκεκριμένες χώρες.

Και δίκιο θα έχετε...

Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει τουλάχιστον η υπογραφή συμφωνίας της εισηγμένης με το κράτος της Συρίας…

Κάτι είναι κι αυτό. Ή μήπως όχι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v