Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2016

Οι τράπεζες και οι προβλέψεις μαμούθ του 2015

Οι τράπεζες και οι προβλέψεις μαμούθ του 2015

Προβλέψεις που αναλογούν και στην τρέχουσα χρήση ετοιμάζονται να πάρουν στο δ τρίμηνο οι τράπεζες.

Η Εθνική είναι αρκετά πιθανόν να εγγράψει στο δ' τρίμηνο τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος πώλησης και της καθαρής θέσης της Finansbank (περίπου 780 εκατ. ευρώ) προκειμένου όταν συντελεστεί η μεταβίβαση φέτος να μην έχει επίπτωση.

Η Πειραιώς πιθανώς να σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις έναντι του προς έγκριση από το ΤΧΣ προγράμματος εθελουσίας που θα τρέξει φέτος. Αν το πρόγραμμα ανακοινωθεί πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων ο σχηματισμός πρόβλεψης στο Q4 θεωρείται από τους αναλυτές βέβαιος.

Όλες οι τράπεζες ενδέχεται να σχηματίσουν στο δ' τρίμηνο προβλέψεις για ζημιές απομείωσης του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου που έχουν επέλθει ως την ημερομηνία σύνταξης και έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων.

Αν στα παραπάνω συνυπολογισθούν και οι προσαρμογές στο Asset Quality Review που κάποιες τράπεζες δεν πήραν στο σύνολό τους ως το 9μηνο (σ.σ μόνο η απόκλιση της Πειραιώς ανέρχεται σε 1,4 δις) γίνεται αντιληπτό ότι το 2015 θα κλείσει με προβλέψεις και ζημιές μαμούθ.

Ως το και το γ τρίμηνο οι τέσσερις τράπεζες είχαν πάρει προβλέψεις 10 δις ευρώ. Δεν θα μας εκπλήξει αν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πάρουν πάνω από 3 δις πρόσθετες προβλέψεις.

Άλλωστε ο στόχος είναι η επάνοδος, πάση θυσία, σε κερδοφορία φέτος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v