Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2016

Κόκκινα δάνεια: Γιατί είναι κλειδί ο νόμος περί τιτλοποιήσεων

Κόκκινα δάνεια: Γιατί είναι κλειδί ο νόμος περί τιτλοποιήσεων

Μάχη για δεκάδες κρίσιμες λεπτομέρειες δίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών αναφορικά με τις τροποποιήσεις που πρέπει να επέλθουν στο νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποκαλείται, πλέον, νόμος Σταθάκη.

Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, επιδιώκει να εξαιρεθούν, έστω για μερικά χρόνια, τα δάνεια λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις) από τη μεταβίβαση ή την ανάθεση διαχείρισης σε τρίτους.

Η παραπάνω διεκδίκηση προβάλλεται έντονα σε επικοινωνιακό επίπεδο, πρώτον για να δείξει τη σκληρή διαπραγμάτευση και δεύτερον επειδή είναι ένα λαϊκό θέμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν δεκάδες ανοικτά θέματα από την έκβαση των οποίων θα κριθεί πρακτικά αν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να χρειασθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στο μέλλον.

Η αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και οι βελτιώσεις επί του νόμου Κατσέλη αποτελούν θέματα για τα οποία πιέζουν οι Θεσμοί, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής πίεσης σε όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Βελτιώσεις απαιτούνται και στο νόμο Δένδια, ενώ πρέπει να ρυθμιστούν φορολογικά θέματα που σχετίζονται με το φορολογικό καθεστώς, υπό το οποίο θα διενεργούνται οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων δανείων ή ανάθεση διαχείρισης όπως έχει γράψει ήδη η στήλη.

Μια σειρά θεμάτων θα μπορούσαν να επιλυθούν, αν χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» το θεσμικό πλαίσιο περί τιτλοποιήσεων του νόμου 3156 του 2003.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ήδη επισημάνει ότι, κατά τα πρότυπα του ισχύοντος νόμου περί τιτλοποιήσεων, η οποιαδήποτε μεταβίβαση απαιτήσεων από τράπεζα σε αδειοδοτημένη εταιρεία χαρτοφυλακίου, αφενός δεν πρέπει να καταργεί το χαρακτήρα της απαίτησης ως προερχόμενης από δανεισμό, και αφετέρου πρέπει να απαλλάσσεται από οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλος, εισφορά κά.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι εταιρείες θα μπορούν να εξαγοράζουν τα δάνεια χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις και πιθανώς θα μπορούν με τη σειρά τους να τιτλοποιούν τις απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα ο νόμος περί τιτλοποιήσεων επιτρέπει την μεταβίβαση και ενήμερων δανείων μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα.

Πρόκειται για τρία σημεία που θα κρίνουν αφενός τον αριθμό των ενδιαφερομένων να αδειοδοτηθούν για την απόκτηση χαρτοφυλακίου δανείων, αφετέρου το ύψος των τιμημάτων που θα προσφερθούν στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v