Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2016

Το ΧΑ και η «πλημμύρα» των δισεκατομμυρίων

Το ΧΑ και η «πλημμύρα» των δισεκατομμυρίων

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που ταυτίζουν τον χρηματιστηριακό θεσμό με τον τζόγο (σε ορισμένες εκφάνσεις της αγοράς ίσως και να έχουν δίκιο) και τους χρηματιστές με τους αεριτζήδες.

Επίσης, ελάχιστοι πολιτικοί μέχρι σήμερα έχουν δει πραγματικά το χρηματιστήριο ως δυνητικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ως τρόπο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ως μέσο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Και όμως, φαίνεται να έχουν άδικο.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα σχέδια του ΧΑ για χρηματοδότηση των εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των εταιρικών ομολόγων, αλλά για τα κεφάλαια που έχουν ήδη εισρεύσει στην ελληνική αγορά από το 2006 έως σήμερα.

Μιλάμε για καθαρές εισροές κεφαλαίων (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) κοντά στα 11 δισ. ευρώ, όταν μόνο κατά την τριετία 2013-2015 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. ευρώ!

ΥΓ: Το πιθανότατο ενδεχόμενο ότι τμήμα αυτών των ποσών αφορά «ξένα» (δηλαδή κεφάλαια Ελλήνων από το εξωτερικό) και όχι πραγματικά ξένα κεφάλαια, δεν αναιρεί το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v