Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2007

BYTE: Οι προβλέψεις Βυζάντιου και η αποτίμηση

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Byte συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες εταιρίες πληροφορικής της χώρας.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει από την πλευρά των μετόχων είναι απλό. Πόσο ”φθηνή” ή ”ακριβή” είναι η τιμή της μετοχής της στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων;

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης εταιρίας στην ΕΘΕ, ο πρόεδρός της κ. Σπ. Βυζάντιος προέβλεψε ότι για την περίοδο 2006-2010 η Byte μπορεί να υπερβεί κατά 2,5 φορές τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς.

Φέξε μου και γλίστρησα” θα πείτε, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί σε ένα άλλο σημείο της παρουσίασης προβλέπεται μέση ετήσια ανάπτυξη στην αγορά της πληροφορικής για την περίοδο 2006-2008 στο 6,7%.

Άρα λοιπόν αν συνδυάσουμε το 6,7% του κλάδου με τις +2,5 φορές για την Byte, για το 2010 προκύπτει κύκλος εργασιών γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, έναντι 42,6 εκατ. το 2006.

Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους δεν θα μεταβληθεί (απο 6% πέρυσι), η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στα 58,5 εκατ. ευρώ οδηγεί σε αποτίμηση με μονοψήφιο P/E για το 2010.

Καθόλου -μα καθόλου- άσχημα…

Βέβαια, η κατάσταση στον κλάδο της πληροφορικής είναι ιδιαίτερα ρευστή και οι όποιες μακροχρόνιες προβλέψεις (όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο βασικός μέτοχος της Byte) είναι παρακινδυνευμένες.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής κατά 6,7% μάλλον συντηρητική φαίνεται να είναι.

Το Δ’ ΚΠΣ περιλαμβάνει έργα 2,5 δισ. ευρώ και η κρατική μηχανή έχει πλέον αποκτήσει τις εμπειρίες για να τρέξει ”γρηγορότερα” τα έργα.

Επιπλέον, σημαντικά έργα θα προκηρύξουν κι άλλοι φορείς του Δημοσίου (εκτός Δ’ ΚΠΣ), ενώ ανάπτυξη παρουσιάζει επίσης και η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερο ”ζητούμενο” είναι το θέμα του καθαρού περιθωρίου κέρδους, το οποίο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, ιδίως όταν το 2010 τα έργα του Δημοσίου θα αποτελούν το 30% του συνολικού τζίρου της Byte (από 19,5% το 2006) και οι εκτός Ελλάδας εργασίες το 15% (έναντι 3% πέρυσι).

Θετικό πάντως για την Byte είναι ότι το επιτυχέστατο ”βάπτισμα” στα δημόσια έργα (Police on Line) και οι συνεργασίες με ισχυρούς οίκους του εξωτερικού (π.χ. Google και κάποιες άλλες που θα ”κλείσουν” μέχρι το τέλος του έτους) δικαιολογούν αισιοδοξία.

Έτσι κι αλλιώς, όποιος αγοράζει μετοχές αναλαμβάνει και κάποιο ρίσκο. Μετοχές είναι, δεν είναι... έντοκη κατάθεση!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v