Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2007

MULTIRAMA: Η κίνηση Ρέστη και το... ΠΛΑΙΣΙΟ

Η κίνηση του ομίλου Ρέστη να αποκτήσει τη θέση του στρατηγικού συνεταίρου στη Multirama, καλύπτοντας την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ και αποκτώντας το 19,8% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας, δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά να είναι ιδιαίτερα ορθολογική.

Πρώτα απ’ όλα γιατί ο όμιλος Ρέστη αγοράζει τη μετοχή έναντι 9 ευρώ, όταν προ τριετίας η τρέχουσα τιμή της Multirama ήταν η μισή και προ πενταετίας στο ένα τέταρτο.

Και δεύτερον, γιατί αγοράζει τη Multirama με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, καθόλου φθηνή αν συνεκτιμηθούν τα πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαιά της, η αδυναμία της να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία εδώ και χρόνια (ζημίες 768 χιλιάδων ευρώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο) αλλά και η μετριότατη ρευστότητά της (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας χαμηλότερος της μονάδας).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της επικείμενης ΑΜΚ προορίζεται για να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης.

Κάνοντας μάλιστα μια σύγκριση με το ανταγωνιστικό Πλαίσιο θα δούμε ότι το τελευταίο διαπραγματεύεται με σαφώς ελκυστικότερους δείκτες.

Γιατί μπορεί μεν να έχει τριπλάσια κεφαλαιοποίηση, ωστόσο σημείωσε καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο και διένειμε μέρισμα 27 λεπτών ανά μετοχή (απόδοση 3,2%), όταν η Multirama έχει να διανείμει μέρισμα εδώ και πολλά χρόνια.

Αν το ψάξουμε μάλιστα και λίγο παραπάνω, τότε θα δούμε ότι η Multirama θα αναγκαστεί να εκδώσει επιπλέον ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σαφή στοιχεία από το μοντέλο ανάπτυξης του Πλαισίου (καταστήματα τουλάχιστον 1.000 τ.μ. σε κομβικά σημεία μεγάλων αστικών κέντρων, αξιοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε own label ηλεκτρονικούς υπολογιστές).

Παρ’ όλα αυτά, ο όμιλος Ρέστη δεν συγκαταλέγεται στους ”χαζούς της παρέας”. Για να αγοράζει στα 9 ευρώ, κάτι θα ξέρει παραπάνω.

Ή, τέλος πάντων, επενδύει στο όνομα του κ. Πάνου Γερμανού, ενός επιχειρηματία που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ”στο τέλος κερδίζει πάντα”…

Ο χρόνος θα δείξει αν είχε δίκιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v