Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2016

Τα ακίνητα της Cyta Hellas και η διαμάχη στην Κύπρο

Τα ακίνητα της Cyta Hellas και η διαμάχη στην Κύπρο

Αδεια εγγραφής προσημείωσης υποθήκης στα ακίνητα της Cyta Hellas, μέχρι του ποσού των 24,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκους, προμήθειες και έξοδα, εξασφάλισε η Τράπεζα Κύπρου στις 9 Μαρτίου 2016 με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα από τα σημεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κύπρου για την ΑΤΗΚ (τη μητρική της Cyta Hellas) που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Η προσημείωση συνδέεται με διαμάχη μεταξύ της ΑΤΗΚ και της Τράπεζας Κύπρου. Η τελευταία είχε χορηγήσει στην Cyta Hellas δάνεια συνολικού ύψους 25,2 εκατ. ευρώ υπό την «προϋπόθεση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των δανείων, η Αρχή θα έχει καταθέσεις ποσού τουλάχιστον ίσου με το ποσό που θα εκκρεμεί ως δάνειο της Cyta Hellas».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρόλο που η Αρχή (ΑΤΗΚ) ήταν σε συζητήσεις με την τράπεζα για αναδιάρθρωση των δανείων, εντούτοις η Αρχή, μετά από γνωμάτευση του Νομικού της Σύμβουλου, ο οποίος και ανάλαβε την υπόθεση, αποφάσισε όπως διεκδικηθεί δικαστικά ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις της Αρχής και του Ταμείου Συντάξεων.

Να θεωρηθεί δηλαδή πως δε χρειάζονταν αντίστοιχου ύψους καταθέσεις της ΑΤΗΚ, ως εξασφάλιση των δανείων αφού υπήρχαν οι καταθέσεις της εταιρίας, αλλά και οι καταθέσεις του Ταμείου Συντάξεων.

Ετσι κατατέθηκε πέρυσι αγωγή κατά της τράπεζας. Όμως τον περυσινό Απρίλιο η Κύπρου με επιστολές της ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι καθιστά απαιτητά ολόκληρα τα υπόλοιπα και καλεί την Cyta Hellas να τα εξοφλήσει άμεσα.

Παράλληλα αποτάθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο η εγγραφή προσημείωσης επί ακίνητης ιδιοκτησίας της CytaHellas και εξασφάλισε σχετική άδεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v