Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2007

ΠΡΟΦ: Η εξειδίκευση επεκτείνεται στην Ενέργεια

”Όταν πήραμε την πρόσκλησή σας περιμέναμε ότι θα κάνατε ανακοίνωση ότι μπαίνετε κι εσείς στις Ανανεώσιμες Πηγές, στα φωτοβολταϊκά ή κάτι αντίστοιχο. Εσείς όμως τελικά κάνετε κάτι πρωτοποριακό”.

Η αυθόρμητη αυτή παρατήρηση δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της PROFILE κ. Χ. Στασινόπουλο, στη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, κρύβει δύο… αλήθειες.

Πρώτον, έχουν κουραστεί οι άνθρωποι να ακούνε για διάφορες εταιρίες από διάφορους κλάδους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη νέα ”μόδα” (το 1999 ήταν η τεχνολογία και τα telecoms) και να επενδύσουν στην ενέργεια, όπου και αναμένεται (κατά την άποψή τους βεβαίως βεβαίως) να βγάλουν πολύ και εύκολο χρήμα.

Δεύτερον, έκανε εντύπωση το ότι η PROFILE αποφάσισε να ασχοληθεί, και μάλιστα πολύ σοβαρά, με το ενεργειακό λογισμικό. Στην Ελλάδα, βλέπετε, η εξειδίκευση δεν έχει -μέχρι τώρα- μεγάλη ”πέραση” ως επιχειρηματική νοοτροπία. Οι περισσότεροι προτιμούν το… ”λίγο απ’ όλα”...

Κι όμως για τη συγκεκριμένη εταιρία η εξειδίκευση εξελίχτηκε σε πραγματικό όπλο.



Με core business τον χρηματοοικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατάφερε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, χωρίς παράτολμα ”ρεσάλτα” από δω κι από εκεί προκειμένου να ”ανεβάσει” τζίρους.

Ακόμη και στις δουλειές του Δημοσίου όπου μπαίνει, προσέχει να είναι σε τομείς στους οποίους ειδικεύεται, όπως π.χ. το ticketing.

Κι έτσι, το 9μηνο του 2007 ”τρέχει” με ρυθμό αύξησης των μετά φόρων κερδών στο 36%, με τα EBITDA στο 34%, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων είναι στα 14-15 εκατ. ευρώ, με περίπου 10-12 από αυτά να είναι για ολοκλήρωση μέσα στο 2008.

Όσο για το ενεργειακό software, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις της συνήθως πολύ ”συντηρητικής” σε τέτοια θέματα PROFILE, o τζίρος που θα προκύψει κατά τα τρία επόμενα χρόνια σε συνεργασία με τη SunGard (που κατέχει το… 50% της παγκόσμιας αγοράς σε τέτοια ειδικευμένα συστήματα) υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 8-10 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Και λέμε κατά μέσο όρο, γιατί όπως εξηγήθηκε τα έργα αυτά χρειάζονται χρόνο, οπότε η κατανομή του τζίρου μάλλον θα είναι προς όφελος των επόμενων κι όχι του πρώτου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v