Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2007

O Μωραϊτάκης, το ”σταθερό μέσο” και η... Ε.Ε.

Μπορεί να άφησε τη θέση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ ο Μωραϊτάκης, αλλά ακόμη και ως απλό μέλος εξακολουθεί να μην αφήνει… ”τίποτα να πέσει κάτω” σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των χρηματιστών.

Αυτή τη φορά έφτασε ως την… Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ίση μεταχείριση και στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πελατών, κατόπιν μιας πράξης τους.

Η ελληνική Ε.Κ., βλέπετε, ζήτησε να ενημερώνονται οι πελάτες με ”σταθερό μέσο”, που να μπορεί να αποθηκευτεί από τον πελάτη (fax, e-mail, sms ή γραπτή επιστολή) όχι μόνο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αλλά και αμέσως μετά την ίδια την τέλεση της πράξης.

Ωστόσο, συνήθης πρακτική σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (όπως μάθαμε μέσω του ΣΜΕΧΑ) είναι να υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης με σταθερό μέσο μόνο μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η επίσημη γραπτή απάντηση των αρμοδίων της Ε.Ε. θα πάρει κάποιο χρόνο. Ωστόσο ήδη, μαθαίνουμε, έχουν δηλώσει ότι ”τείνουν να συμφωνήσουν” με την άποψη του ΣΜΕΧΑ (βλέπε Μωραϊτάκης) ότι ένα τηλεφώνημα αμέσως μετά την πράξη είναι αρκετό, αρκεί μετά το πέρας της συνεδρίασης να υπάρξει και η ενημέρωση σε αποθηκεύσιμο ”σταθερό μέσο”.

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, δεν είναι όμως. Διότι μια χρηματιστηριακή μπορεί να κάνει κάποιες χιλιάδες πράξεις την ημέρα, οπότε το κόστος (και σε ανθρώπινο χρόνο) αρχίζει να ανεβαίνει κατακόρυφα!

Υ.Γ.: Ίσως είναι καιρός να δώσουν οι χρηματιστές, μικροί και μεγάλοι, μεγαλύτερη έμφαση στο on line trading, που λύνει KAI τέτοιου είδους θέματα με μηδενικό κόστος και σε μηδενικό χρόνο.

Κι ας έχουν το τηλέφωνο για την κουβεντούλα, το ”ψηστήρι” με τον πελάτη που, δεν λέμε, ξέρουμε ότι έχει κι αυτό την... αναγκαιότητά του!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v