Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2016

Η δημοπρασία της Shelman και οι πολιτικές προεκτάσεις

Η δημοπρασία της Shelman και οι πολιτικές προεκτάσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη του πλειστηριασμού της μονάδας της πάλαι ποτέ ισχυρής βιομηχανίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή και αυτό για πολλούς λόγους.

Πρώτον, γιατί οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας (ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται να προσλάβει τουλάχιστον ένα ποσοστό αυτών) αλλά και η κοινωνία της Ροδόπης γενικότερα έχουν κάθε λόγο να μπει σε λειτουργία η μονάδα -και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Δεύτερον, για να φανεί στην πράξη το κατά πόσον οι μέχρι τώρα «αρχικά ενδιαφερόμενοι» θα αποφασίσουν τελικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να κατεβούν στον πλειστηριασμό. Tο Euro2day.gr έχει από το παρελθόν αναφερθεί σε δύο σχήματα: ένα ελληνικό (χονδρέμπορος του κλάδου με τη συνδρομή άλλου επιχειρηματία) και το ελβετικό fund Cevian Capital (πάνω από 10 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, δίνει έμφαση στην κατοχή σημαντικών ποσοστών σε εταιρείες που μέσα από μια ενεργή ιδιοκτησία μπορούν να ανεβάσουν την αξία τους μεσομακροπρόθεσμα).

Τρίτον, γιατί έχει δημιουργηθεί σε τμήμα του τοπικού πληθυσμού κλίμα καχυποψίας, καθώς η όλη υπόθεση από το κλείσιμο της εταιρείας έως σήμερα έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Και τέταρτον, γιατί το όλο θέμα -θέλοντας και μη- έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Ειδικότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα εκφραστεί υποστηρικτικά σε κινήσεις επαναλειτουργίας βιομηχανικών μονάδων (π.χ. Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία) και η Shelman αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.

Επιπλέον (και ανεξάρτητα με τις θέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να δημιουργηθούν νέες (και παραγωγικές) θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και ιδίως σε νομούς (Ροδόπη) όπου η επαναλειτουργία τέτοιων μονάδων θα γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό από τις τοπικές κοινωνίες.

Τώρα, το πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη σε περίπτωση που τέτοιου είδους εγχειρήματα δεν προχωρήσουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v