Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2008

H EXAE, οι αγορές και τα σενάρια για NYSE

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου του NYSE-Euronext, κ. Jean Francois Theodore, ότι το ΝYSE εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης μέσω εξαγορών στις αγορές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, στοχοθετώντας τα Χρηματιστήρια Αθήνας και Βαρσοβίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι κατέχει το 5,01% των μετοχών της ΕΧΑΕ.

Ο συνδυασμός προκάλεσε αυτόματους συνειρμούς και ταχύτατα σενάρια καθώς κάποιοι θυμήθηκαν ότι το ΝΥSE έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την τακτική της δημιουργίας μετοχικής θέσης πριν από την επίσημη προσέγγιση. Η οποία όπως κατηγορηματικά διευκρινίστηκε από την ΕΧΑΕ δεν έχει υπάρξει.

Το γεγονός δε ότι η EFG Eurobank, εκ των υποστηρικτών της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΧΑΕ, βγήκε μία ημέρα πριν από την Deutsche και ανακοίνωσε την αγορά 150 χιλ. μετοχών της ΕΧΑΕ έδεσε το ”γλυκό” του σεναρίου.

Με όλα αυτά πέρασε στα ψιλά η είδηση που αποκλειστικά έβγαλε το Euro2day για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΧΑΚ και Ρουμανικού Χρηματιστηρίου για ανάπτυξη κοινής πλατφόρμας συναλλαγών. Και όπου ΧΑΚ λόγω κοινής πλατφόρμας υπολογίζεται αυτόματα και το Χ.Α. Η προσπάθεια, επομένως, δημιουργίας μιας κοινής περιφερειακής πλατφόρμας όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά προχωρά κιόλας.

Όσο για τη θέση της Deutsche, που είναι αρκετά μεγάλη, σε μια συγκυρία μάλιστα που οι επενδυτικές τράπεζες διώχνουν από τα βιβλία τους μετοχές, σίγουρα κάτι κρύβει. Όπως κάτι κρύβουν και οι μεθοδικές αγορές που έβγαζε επί σειρά συνεδριάσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η Merrill Lynch στον τίτλο της ΕΧΑΕ.

Λέτε να έχουμε –περιφερειακό– γάμο με διεθνούς φήμης ”κουμπάρο”;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v