Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2016

Eurodrip: Οταν τα καταφέρνουμε καλύτερα από τους Αμερικανούς!

Eurodrip: Οταν τα καταφέρνουμε καλύτερα από τους Αμερικανούς!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα, ο όμιλος Eurodrip ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια, για άλλη μια φορά, στην πολυκύμαντη ιστορία του.

Το αμερικανικό private equity fund Paine and Partners συζητά με το ισραηλινών συμφερόντων FIMI private investment fund, για τη συγχώνευση των Eurodrip και Rivulis (σ.σ. πρώην John Deere Water).

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, το συζητούμενο σχέδιο προβλέπει ότι, μετά τη συγχώνευση, οι μέτοχοι της Rivulis θα κατέχουν το 70 με 75% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας και οι μέτοχοι της Eurodrip μόλις το 25% με 30%.

Εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, η νέα εταιρεία θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στους σωλήνες στάγδην άρδευσης για τις αγορές εκτός Ινδίας, με ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 330 εκατ. δολαρίων.

Η σχέση Eurodrip και John Deere Water (σ.σ. νυν Rivulis) είναι παλιά.

Πριν μερικά χρόνια, η Eurodrip, υπό τον έλεγχο ακόμη της Global Finance και υπό το μάνατζμεντ του κου Μ. Παναγή (σ.σ. από το 2005 ως το 2013), έφθασε κοντά στην εξαγορά της John Deere.

Tότε η Eurodrip ευημερούσε. Ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός στην αγροτική άρδευση, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης τζίρου (CAGR growth 13,5%) και κερδοφορίας EBITDA 31%.

Η John Deere Water, αντίθετα, κατέγραφε σημαντικές ζημίες. Το ισραηλινό fund εξαγόρασε την John Deere, τον Ιούνιο του 2014 και προχώρησε σε γενναία αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα το 2015 η εταιρεία να εμφανίσει καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ.

Τόσο η σχέση ανταλλαγής, όσο και τα οικονομικά στοιχεία μαρτυρούν την αλλαγή συσχετισμών. Η άλλοτε John Deere και νυν Rivulis “καταπίνει” τη Eurodrip, που στα χέρια του αμερικανικού private equity fund έχασε κερδοφορία.

Αυτά για μην υποτιμούμε εαυτούς και θεοποιούμε ακρίτως τους ξένους και ιδιαίτερα τα private equity funds…

YΓ: Ο τομέας Ελλάδας, Τουρκίας και Αιγύπτου της Eurodrip θα μείνει καταρχήν, βάσει του συζητούμενου σχεδίου, ως διακριτή ενότητα, για ευνόητους γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους.

ΥΓ ΙΙ:  H Eurodrip γεννήθηκε χάρη στο Μεσανατολικό. Η ανατροπή του Σάχη το 1979 και η ανακήρυξη θεοκρατικού καθεστώτος ακυρώνει την επένδυση, που ετοίμαζαν στην τότε Περσία, Ολλανδοί με ισραηλινή τεχνογνωσία.

Έτσι, η επένδυση χωροθετήθηκε στην Ελλάδα και στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των Εurodrip ΕΠΕ και Αρδευτική ΑΒΕΕ συμμετείχαν η οικογένεια Παρασκευόπουλου και μια ολλανδική εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v