Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2008

Πιέσεις που… ηλεκτρίζουν στη ΡΑΕ (update)

Γράφαμε απο χθες τα παρακάτω, αλλά είχαμε... ξεχάσει την ίδια τη ΔΕΗ που έσπευσε και αυτή να κάνει (χθες) την παρέμβαση της μη τυχόν και πάρει άδεια συμπαραγωγού η Endesa:

”Mε το που κυκλοφόρησε χθες η πληροφορία ότι η ΡΑΕ πρόκειται να εγκρίνει την άδεια συμπαραγωγού της Endesa Ελλάς, (διαρροή που έγινε μέσα από την ίδια την ΡΑΕ) άρχισαν και οι πιέσεις, (!) όπως πληροφορούνται οι ”πράκτορες” της στήλης, προκειμένου να ματαιωθεί ή έστω να αναβληθεί ξανά η λήψη της απόφασης.

Πριν μπούμε στα πως και τα γιατί της ιστορίας, καλό είναι να θυμίσουμε ότι η εκκρεμότητα στην έκδοση αυτής της απόφασης κλείνει… χρόνο αφού το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από το Φλεβάρη του 2007.

Το πρώτο ερώτημα είναι, ποια είναι αυτά τα ”παράκεντρα” εξουσίας που πιέζουν να μην ληφθεί ούτε τώρα απόφαση, παρότι η ίδια η ΔΕΗ έχει στα χέρια της μελέτη που αποδεικνύει ότι η ένταξη της συγκεκριμένης μονάδας στο σύστημα θα μειώσει τα κόστη της.

Απάντηση: Κατα βάση, οι εισαγωγείς ρεύματος που… θησαυρίζουν ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η τιμή του ρεύματος εκτοξεύεται προς όφελος τους.

Για ένα διάστημα φαίνεται ότι παρέσυραν και τη ΓΕΝΟΠ να εναντιώνεται ως μοχλός πίεσης, ώσπου έγινε μια συνάντηση εργαζόμενων με εργαζόμενους και κατάλαβε και η ΓΕΝΟΠ ότι η ΔΕΗ κερδίζει από την ένταξη της μονάδας στο σύστημα.

Πρόκειται όμως για μείζον θέμα.

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και οι κώδικες, πρακτικά επιβάλλουν να ενταχθεί η μονάδα της Endesa στο σύστημα. Γι αυτό και ως τώρα οι … υπόγειες διεργασίες της διπλοκής έχουν ως κύριο ζητούμενο την αναβολή.

Στην Ελλάδα είμαστε, σου λένε, είτε το αναβάλλουμε είτε το ματαιώσουμε κερδίζουμε, αφού οι προσβολές από την πλευρά του νόμιμα ενδιαφερόμενου, θέλουν χρόνο, είτε γίνουν σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Η ΡΑΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εκδώσει την απόφαση της.

Μένει να δούμε αν –επιτέλους- θα το πράξει.

Το βέβαιο είναι ότι η αγορά παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, για να διαπιστώσει αν τέλος πάντων υπάρχει Ανεξάρτητη Αρχή, αν τηρούνται οι νόμοι, ή αν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς όπου το θεσμικό πλαίσιο είναι για φιγούρα, ενώ στην πράξη η υπόγεια ”διαπλοκή” και η άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων, κάνει ότι θέλει.

Ίδωμεν… σύντομα.”

Τώρα λοιπόν να προσθέσουμε ότι τελικώς η ΡΑΕ δεν συνεδρίασε χθες, αναμένεται να συνεδριάσει όμως την προσεχή Τρίτη. Και να δούμε τι απόφαση θα βγάλει.

ΥΓ: Η καραμέλα περί arbitrage που πιπιλάνε ορισμένοι, ως επιχείρημα ενάντια στην έκδοση άδειας συμπαραγωγής, δεν στέκει. Πρώτον, η Endesa Hellas και η Αλουμίνιο της Ελλάδας, είναι πλέον διαφορετικές εταιρίες και με διαφορετικούς μετόχους (ως γνωστόν η Endesa δεν είναι μέτοχος στην Α.τ.Ε. ενώ κατέχει το 50% της Endesa Hellas) .

Δεύτερον, η (παρόμοιας ”φύσεως”) μονάδα των ΕΛΠΕ είναι ήδη εδώ και καιρό στο σύστημα!

Και τρίτον, πρακτικά πολλές ενεργειακές μονάδες (πχ αιολικής ενέργειας) επιδοτούνται για να γίνουν και να μπουν στο σύστημα. Η έννοια του arbitrage απλά δεν υφίσταται στην συγκεκριμένη αγορά με τους όρους λειτουργίας που έχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v