Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2002

Ο ... ”ευεργέτης” της αγοράς

Τον τίτλο του..ευεργέτη της αγοράς προτίθενται να απονείμουν αυτές τις μέρες στον πρόεδρο της Εμπορικής κ. Στουρνάρα, διάφοροι μεγάλοι παίκτες.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη Σοφοκλέους συγκυρία, η κυριολεκτικώς ”τιτάνια” προσπάθεια να συγκρατηθεί η μετοχή της Εμπορικής σε απόσταση μόλις 0,1 ευρώ από την κατώτατη τιμή στην οποία η ίδια η τράπεζα μπορεί να αγοράσει μετοχές της, (δηλαδή τα... 19 ευρώ) προσφέρει διπλή ανακούφιση στους κατέχοντες σημαντικό αριθμό μετοχών της Εμπορικής.

Πρώτον, τους προσφέρει ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή έκλεισε χθες αμετάβλητη, με όγκο τεμαχίων ”μόλις”... 571.771 τεμάχια, καταγράφοντας έτσι την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, μεταξύ των εισηγμένων μετοχών.

Μόλις... 11 εκατ. ευρώ επί συνόλου 96 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη Σοφοκλέους.

Και βεβαίως εμφανές ήταν το ”φράγμα” των αγοραστών. Ακόμη και στο κλείσιμο, οποιοσδήποτε ήθελε είχε την ευχέρεια να πουλήσει άλλα 65.000 τεμάχια στα 19,10 ευρώ.

Δεύτερον η στρατηγική αυτή προσφέρει στους πωλητές...ελπίδα. Διότι από την πλευρά τους βεβαίως, οι πωλητές διατηρούν την ελπίδα ότι αν ”σπάσει” το κοντινότατο από πλευράς τρέχουσας τιμής ”φράγμα” των 19 ευρώ (και σταματήσουν οι αγορές ιδίων από την τράπεζα), θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πίσω τα χαρτιά τους σε αισθητά χαμηλότερη τιμή.

Ηδη από χθες υπήρχαν εντολές αγοράς κάτω από το φράγμα των 19,10 ευρώ ακόμη και στα ...17,02 ευρώ, (περίπου... 10% χαμηλότερα) για την περίπτωση που καμφθεί η ...αντίσταση!!!

Το ερώτημα όμως, το οποίο εμείς δεν μπορούμε και δεν δικαιούμεθα να απαντήσουμε, είναι, αν αυτές οι απεγνωσμένες αγορές κυριολεκτικά ” με την πλάτη στον τοίχο” των 19 ευρώ, προστατεύουν τα συμφέροντα της τράπεζας και των μετόχων.

Διότι κάθε τέτοια ”μάχη” κοστίζει και ολίγα ...εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτομάτως περνούν από τα... διαθέσιμα (και τοκοφόρα) στα ...επενδυτικά ή έστω στα ... trading κεφάλαια που ενέχουν τον κίνδυνο καταγραφής σημαντικών υποαξιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v