Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2008

Η ανοδική κίνηση και τα margins των Hedge Funds

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία συνωμοσίας κάνει τον γύρο των ελληνικών χρηματιστηριακών –και όχι μόνο– γραφείων από χθες το απόγευμα μετά την ανοδική αντίδραση των αγορών.

Η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών να χορηγήσουν νέα γερή ένεση ρευστότητας στο σύστημα, μόλις μερικές εργάσιμες πριν από το τέλος του α΄ τριμήνου, διαβάστηκε σαν σανίδα σωτηρίας στα hedge funds και στις τράπεζες που τους έχουν δανείσει.

Με τις αγορές να υποχωρούν μέχρι προχθές από 17% ως 30% σε σχέση με το τέλος του 2007, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κινδύνευαν να εγγράψουν νέες ζημίες από τις μετοχές-ενέχυρα που έχουν λάβει από τα hedge funds έναντι δανεισμού που τους έχουν χορηγήσει.

Την ίδια στιγμή δε τα hedge funds πιέζονται από αιτήσεις εξαγοράς, αδυνατώντας να χορηγήσουν νέα ενέχυρα.

Έτσι οι τράπεζες αναγκάστηκαν να απαιτήσουν από τα hedge funds να κλείσουν leveraged θέσεις ρευστοποιώντας, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές μετοχών και commodities.

H ανοδική αντίδραση προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους εν όψει του τέλους του α΄ τριμήνου είτε να ρευστοποιήσουν σε καλύτερες τιμές είτε να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις.

Εξ ου και παρά την ένταση που απέκτησε χθες η άνοδος στη Wall Street, η διάρκεια κρίνεται μάλλον αμφίβολη, τουλάχιστον από τους… δύσπιστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v