Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2017

Ψάρια: Χρηματιστηριακές... καραμπόλες σε τρεις εισηγμένες

Ψάρια: Χρηματιστηριακές... καραμπόλες σε τρεις εισηγμένες

Καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των μετοχών που διαθέτουν οι πιστώτριες τράπεζες στους δύο μεγάλους ιχθυοκαλλιεργητικούς ομίλους της χώρας (Νηρέα και Σελόντα, υποβολή μη δεσμευτικών προτάσεων στις 21 Σεπτεμβρίου), το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως:

α) Στα τιμήματα που θα δοθούν από τους υποψήφιους αγοραστές και το κατά πόσο αυτά θα ικανοποιήσουν τις τράπεζες.

β) Στις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών σχετικά με το κατά πόσο θα θελήσουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, έτσι ώστε να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό και στην οργανική ανάπτυξη των ομίλων που θα ελέγχουν.

Άλλωστε, οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία. Οπως δήλωνε ο διευθύνων σύμβουλος της Σελoντα Μιχάλης Παναγής στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, «η διαδικασία προσέλκυσης νέων μετόχων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς χρειάζονται κεφάλαια για σημαντικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου».

Πέραν όμως αυτών, η πώληση των Νηρέα και Σελoντα αναμένεται να επηρεάσει και το επενδυτικό κοινό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, γιατί οι νέοι αγοραστές θα υποχρεωθούν (λογικά μέσα στο 2018) να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση και για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στις δύο εταιρείες στο ίδιο (τουλάχιστον) τίμημα με το οποίο πλειοδότησαν στον διαγωνισμό.

Σήμερα, η τιμή της Σελoντα στο ταμπλό κυμαίνεται γύρω στο 0,24 ευρώ και του Νηρέα στο 0,30 ευρώ (χρηματιστηριακές αξίες 59 και 86 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), πλην όμως είναι αρκετά πιθανό τα τιμήματα που θα προσφερθούν να διαφέρουν σημαντικά από τις προαναφερθείσες τιμές, καθώς το deal προσφέρει και το management στους δύο αυτούς ομίλους.

Το κατά πόσο θα μειωθεί το free float (ποσοστό ελεύθερης διασποράς), ή το κατά πόσο θα παραμείνουν το 2018 στο ΧΑ οι δύο αυτές μετοχές θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Εξελίξεις όμως θα προκληθούν και σε μια άλλη μετοχή του ΧΑ, την Περσεύς.

Και αυτό γιατί ο αγοραστής των Ιχθυοτροφείων Σελoντα θα υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση τόσο στους μετόχους μειοψηφίας της ίδιας της εισηγμένης, όσο και στους μετόχους της Περσεύς, καθώς θα αποκτήσει έμμεσα (μέσω της Σελoντα) το 41,38% αυτής (πάνω από το 33,34%).

Το κατά πόσο θα είναι επιτυχής η δημόσια πρόταση στην Περσεύς (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 5,8 εκατ. ευρώ) θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο Όμιλος Κυριακού (μέσω της Wise Management κατέχει το 41,16%), ο πρόεδρος της εισηγμένης Γεώργιος Αντύπας (6%), αλλά και το υπόλοιπο 11,5% που ελέγχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v