Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2017

Η ιταλική πίεση στην ΕΚΤ και τα παράπλευρα κέρδη για Αθήνα

Η ιταλική πίεση στην ΕΚΤ και τα παράπλευρα κέρδη για Αθήνα

Νερό στο κρασί της φαίνεται ότι βάζει η ΕΚΤ, σε σχέση με την αρχική της πρόθεση να ξεκινήσει από 1.1.2018 η εφαρμογή της οδηγίας για τον σχηματισμό προβλέψεων επί νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, οι τράπεζες θα έχουν μια 2ετία να σχηματίσουν προβλέψεις στο 100% της αξίας του προβληματικού δανείου, αν δεν κατέχουν εξασφαλίσεις και μια 7ετία, αν κατέχουν.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του SSM αλλά και η τοποθέτηση της Κομισιόν επί του θέματος δείχνουν ότι οδεύουμε για μετάθεση της έναρξης ισχύος της οδηγίας.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η καθυστέρηση εφαρμογής είναι πιθανόν να ρίξει πίσω και τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για το πώς θα αλλάξει ο σχηματισμός προβλέψεων όσον αφορά στο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με εγχώριες τραπεζικές πηγές, η ΕΚΤ προγραμμάτιζε να ανοίξει το εν λόγω θέμα τον προσεχή Μάρτιο, πριν δηλαδή ξεκινήσει το πανευρωπαϊκό stress test και πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό.

Αν οι εκτιμήσεις περί μετάθεσης επιβεβαιωθούν, οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν παράπλευρα κέρδη χάρη στην πίεση των Ιταλών.

Υ.Γ. Για τις εγχώριες τράπεζες βέβαια το μεγάλο θέμα είναι ότι μεγάλο μέρος των ρυθμισμένων δανείων ξανασκάει και τα εν λόγω δάνεια από την έναρξη εφαρμογής της οδηγίας θα θεωρούνται νέα «κόκκινα» και επομένως θα πρέπει να σχηματίζονται προβλέψεις στο 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v