Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2017

Με τον... αραμπά η αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις

Με τον... αραμπά η αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις

Λίγες ημέρες πριν την αυλαία του 2017, μια ακόμη δημόσια πρόταση (στην εταιρεία Κορρές) φαίνεται πως δρομολογείται, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ψηφιστεί η αλλαγή-βελτίωση του σχετικού νόμου.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, θα πούμε πως από το 2009 (οχτώ χρόνια πριν) το σύνολο των φορέων της επενδυτικής αγοράς είχε συμφωνήσει πως ο «νόμος Αλογοσκούφη» περί δημόσιων προτάσεων θα έπρεπε να αλλάξει άμεσα, γιατί θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της μειοψηφίας σε κάθε εταιρεία.

Και ενώ επί σειρά ετών, το θέμα έμενε στο… ράφι, η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το «ξετρύπωσε».

Σύστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της και στη συνέχεια σε συνεργασία με φορείς της αγοράς κατέθεσαν την τελική τους πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Όσο και αν κάποιοι είχαν εκφράσει επιμέρους ενστάσεις για το περιεχόμενο της συνολικής πρότασης, όλοι παραδέχονταν πως αυτή κινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση και πως βελτίωνε σημαντικά τα πράγματα.

Ο πρώτος στόχος μάλιστα ήταν να ψηφιστεί από τη Βουλή την άνοιξη του 2017 μαζί με τα λοιπά προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Τελικά αυτό δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, αν και βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης…

Ίσως μάλιστα να είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της πρόσφατης ομιλίας του Χαράλαμπου Γκότση, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (στα πλαίσια του συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου):

«Εμείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθώντας να περάσουμε κάποια νομοσχέδια ή τροπολογίες για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς γενικότερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες από τη στιγμή που αποφασίζουμε κάτι έως την υλοποίησή του. Θα σας έλεγα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, πως δεν φταίνε πάντοτε οι πολιτικοί. Υπάρχει μια αυτοδύναμη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, η οποία εμποδίζει πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v