Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2018

Οι τράπεζες, οι εύκολες πωλήσεις και το… βουνό των SMEs

Οι τράπεζες, οι εύκολες πωλήσεις και το… βουνό των SMEs

Το γενικό συμπέρασμα χθεσινής ημερίδας για τα «κόκκινα» δάνεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ήταν το εξής: Οι εύκολες πωλήσεις τελειώνουν με τα χαρτοφυλάκια δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Έχοντας πάρει τη ζημία, μέσω λογιστικών διαγραφών ή υψηλότατων προβλέψεων, οι τράπεζες δεν δυσκολεύονται να πωλήσουν «κακά» δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις. Οι διαφορές, άλλωστε, στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου και το πόσο «δουλεμένο» είναι, μεταφράζονται σε αποκλίσεις της τάξης των μερικών σεντς του ευρώ.

Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν όταν έρθει η σειρά της πώλησης ενυπόθηκων προβληματικών δανείων. Εκεί, θα δοκιμαστεί στην πράξη, το πόσο μπορεί να μειωθεί, λόγω ανάκαμψης της οικονομίας, εμβάθυνσης της δευτερογενούς αγοράς κ.ά., η σημερινή σημαντική απόκλιση μεταξύ τιμών που ζητούν οι τράπεζες και αυτών που προσφέρουν οι επενδυτές.

Το πλέον, δε, δύσκολο εγχείρημα είναι οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων που ανήκουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs). Πρόκειται για την κατηγορία επιχειρήσεων με τα περισσότερα «κόκκινα», στην οποία οι τράπεζες διαθέτουν τα λιγότερο επικαιροποιημένα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και την τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων.

Και μιλάμε για δάνεια τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν επιλέξει να καθυστερήσουν τις αποφάσεις τους για την παραπάνω κατηγορία. Το σημείωσε, χθες, μεταξύ άλλων η S. Dzuirman, υπεύθυνη της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, η οποία ενδιαφέρεται να συγχρηματοδοτήσει αγορές τέτοιων δανείων από επενδυτές.

Αν η καθυστέρηση αξιοποιηθεί, ώστε να προετοιμαστούν σωστά οι φάκελοι, να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία και να δουλευτεί -πιλοτικά- μέρος του χαρτοφυλακίου, ενδέχεται να αποδώσει καρπούς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι στόχοι για μείωση των NPEs κατά 31 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019 θα δείξουν υπερφιλόδοξοι.

 

Υ.Γ.: Κανείς δεν ανέφερε στη χθεσινή ημερίδα το πόσο δυσχερές είναι νομοθετικά να αποκτήσει ο πιστωτής τον έλεγχο προβληματικής εταιρείας, αν δεν έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μετόχων. Πώς ο επενδυτής θα αποτιμήσει χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων, όταν δεν ξέρει πόσο χρόνο θα του πάρει να αποκτήσει τον έλεγχό τους;

Υ.Γ. ΙΙ: Πέραν της Πειραιώς, που έχει ήδη ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση ενυπόθηκων εταιρικών δανείων (project AMOEBA), πωλήσεις εντός της χρονιάς θα βγάλουν οι Eurobank (με δάνεια μικρών επιχειρήσεων) και Alpha Bank. H Εθνική έχει πει δημοσίως ότι θα προχωρήσει σε πώληση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφορά συνολικά SMEs ή δάνεια ενός κλάδου (π.χ. μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v