Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2018

Κύπρος: Εκλογές με… τις τράπεζες σε πρώτο πλάνο!

Κύπρος: Εκλογές με… τις τράπεζες σε πρώτο πλάνο!

Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι πολιτικοί διαξιφισμοί επικεντρώνονταν στο Εθνικό ζήτημα, στην παρούσα προεκλογική περίοδο (την Κυριακή διεξάγεται η ψηφοφορία στα πλαίσια του πρώτου γύρου) εστιάστηκαν γύρω από τον τραπεζικό τομέα!

Πώς θα προστατευθούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες από τα «κοράκια», προτάσεις και αντιπροτάσεις για δημιουργία “bad bank”, πώς θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα αυτά με μπόλικη παρελθοντολογία (βλέπε «κούρεμα» του 2013») και ύποπτες διαρροές γύρω από την βιωσιμότητα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας!

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μια φημολογία που ήθελε τις καταθέσεις της ΣΚΤ να κινδυνεύουν και αρκετούς αποταμιευτές να σπεύδουν στα γκισέ για αναλήψεις.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε το επιτελείο του (επίσης υποψηφίου) Νικόλα Παπαδόπουλου για αποστολή σχετικών κινδυνολογικών επιστολών, με τους καταγγελθέντες να διαψεύδουν, τον τρίτο υποψήφιο (Σταύρο Μαλά του ΑΚΕΛ) να ζητά εξηγήσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον γενικό διευθυντή της ΣΚΤ να διαβεβαιώνει δημοσίως πως η Τράπεζα δεν έχει έλλειμμα κεφαλαίων.

Και αν όλες αυτές οι «κοκορομαχίες» θα σταματήσουν πιθανότατα την επόμενη Κυριακή -μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών- οι προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστούν.

Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποδεικνύεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρά τον έντονα ανοδικό ρυθμό στον οποίον έχει μπει η κυπριακή οικονομία.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου υποχωρεί κατά το τελευταίο εξάμηνο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από τα 3,3 στα 2,4 ευρώ (κεφαλαιοποίηση κοντά στο ένα δισ. ευρώ) σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που στο ταμπλό του ΧΑ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, πήραν, ως ένα βαθμό, «τα πάνω τους»…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v