Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2018

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκαθαρίσεις και ο... ευεργετηθείς αχάριστος

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκαθαρίσεις και ο... ευεργετηθείς αχάριστος

Δύσκολες ημέρες μαθαίνουμε πως περνάει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρά το γεγονός πως εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός και έχει αντέξει την τελευταία διετία απανωτά κύματα εκκαθαρίσεων, εσχάτως η διαμάχη έχει ενταθεί.

Το πρόβλημα είναι πως ο αντίπαλος αυτή τη φορά έχει αγριέψει και δεν βρίσκεται εντός του Ταμείου.

Βρίσκεται σε υπουργικό γραφείο και υπενθυμίζει πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου», το ρητό που λέγεται πως είχε κορνιζάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου! 

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Απόλυτη ήταν η επιβεβαίωση για το σχόλιο της στήλης στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο «κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως μετά από ένα διάλειμμα αρκετών μηνών -πέραν των μικρών εκδόσεων της MLS και της Δέλτα Τεχνικής- έχει εκ νέου δημιουργηθεί μια ουρά εταιρειών που σχεδιάζουν φέτος να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου. Οπότε, μέσα στο 2018, αναμένονται αρκετές ακόμη νέες εκδόσεις».

Και αυτό γιατί λίγες ημέρες αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας τα ονόματα των εταιρειών Coral (πρατήρια Shell, θυγατρική της Motor Oil), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και BSB (γυναικεία ενδύματα).

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αυτό για τέσσερις λόγους:

Πρώτον, γιατί ανοίγει το πεδίο προκειμένου οι ΑΧΕΠΕΥ να εισπράττουν προμήθειες, είτε μέσα από τη διαδικασία των συμβούλων-αναδόχων, είτε μέσα από τη συμμετοχή πελατών τους στις καλύψεις των εκδόσεων.

Δεύτερον, επειδή μέσω των εταιρικών ομολόγων προσελκύεται στο ΧΑ μια νέα κατηγορία επενδυτών, αυτή που συνήθως επιλέγει τοποθετήσεις χαμηλότερου ρίσκου και μικρότερης προσδοκώμενης απόδοσης.

Τρίτον, διότι προσφέρεται η δυνατότητα στους επενδυτές να παραμείνουν στο ΧΑ, ακόμη και όταν αποφασίζουν πως για διάφορους λόγους θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που κατέχουν.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός χρηματιστής: «Υπάρχουν επενδυτές στις μέρες μας, που είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές προ διετίας ή τετραετίας, αποκομίζουν πολύ υψηλές αποδόσεις και αποφασίζουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους, ιδίως όταν το διεθνές περιβάλλον περιπλέκεται. Μια διευρυμένη αγορά εταιρικών ομολόγων θα τους έδινε τη δυνατότητα αντί να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να τα διατηρήσουν στο ΧΑ, αλλά σε ομολογιακούς τίτλους και μάλιστα έναντι υψηλότερων επιτοκιακών αποδόσεων. Άλλο το 2,5% έως 5,5% που προσφέρουν σήμερα τα εταιρικά ομόλογα ανάλογα με το ρίσκο τους και άλλο το 0,4% των προθεσμιακών καταθέσεων».

Και τέταρτον, προκειμένου σε βάθος χρόνου να δημιουργηθεί μια γενιά επενδυτών με «παχύτερο πορτοφόλι», όπως σε προηγούμενες δεκαετίες είχε συμβεί άλλοτε με τα Ομόλογα ΕΤΒΑ και άλλοτε με τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. «Από τα παχύτερα αυτά πορτοφόλια, ένα τμήμα τους θα τοποθετηθεί και σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας» υποστηρίζεται.

ΥΓ: Οι ισχυρισμοί ότι η ανάπτυξη των εταιρικών ομολόγων μειώνει τις τραπεζικές καταθέσεις διαψεύσθηκε στην πράξη. Παρά τις σημαντικές εκδόσεις της περυσινής χρονιάς, οι καταθέσεις αυξήθηκαν. Και επίσης, τέτοιες εκδόσεις δίνουν την ευκαιρία σε χρήματα που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, στις θυρίδες και στα «στρώματα», να επιστρέψουν στο «σύστημα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v