Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2018

Η εγκατάσταση της Tesla στον Δημόκριτο και οι πρώτες… γκρίνιες

Η εγκατάσταση της Tesla στον Δημόκριτο και οι πρώτες… γκρίνιες

Δικαιολογημένοι είναι οι πανηγυρικοί τόνοι για την εγκατάσταση ομάδας R&D της Tesla στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει ωστόσο να συνοδεύονται και με δόση υπερβολής.

Η ομάδα των τεσσάρων στελεχών που ξεκινούν υπολείπεται προς το παρόν σε μέγεθος αλλά και σε παραγόμενο έργο άλλων επιστημονικών μονάδων που εδράζονται στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Λεύκιππος» του Δημόκριτου.

Σύμφωνα με στελέχη τόσο του οργανισμού όσο και άλλων ερευνητικών χώρων, η «ομάδα Tesla» μισθώνει προς το παρόν μόνο χώρο στον Δημόκριτο, χωρίς να δεσμεύεται για πρόσθετες υπηρεσίες (που προσφέρουν έσοδα στον Δημόκριτο). Οι κακές (ίσως και ζηλόφθονες) γλώσσες αναρωτιούνται, μάλιστα, γιατί η Tesla δεν αναζήτησε χώρους γραφείου σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Αθήνας.

Επιπλέον, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η Tesla δεν αναζητά συνέργειες με το υπόλοιπο ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον του Δημόκριτου. Είναι γνωστό πως τα ερευνητικά και επιχειρηματικά hubs (από τη Silicon Valley έως την Κίνα και από το Βερολίνο έως τον Καναδά), προσφέρουν στην ουσία ένα περιβάλλον συνεργειών για τη δημιουργία ενός προϊόντος, εφαρμογής ή ιδέας που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κριτική που ασκείται στην κίνηση Tesla είναι εν ολίγοις πως αντιμετωπίζει ολίγον «αυτοκρατορικά» τις υφιστάμενες δομές στη χώρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως το πρώτο αίτημα της ολιγομελούς ομάδας προς τον «Λεύκιππο» ήταν γραφεία με πολλά τετραγωνικά και μια μοκέτα στην είσοδο με την επωνυμία Tesla…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v