Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2018

Forthnet: Συζητούν χωρίς τον ξενοδόχο!

Forthnet: Συζητούν χωρίς τον ξενοδόχο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται αστοχίες στις επιλογές των συμβούλων που προσλαμβάνουν οι τράπεζες, προκειμένου να πωλήσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Στην περίπτωση της Forthnet, όμως, τα στελέχη της Nomura International φαίνεται πως παρακολουθούν από το… Διάστημα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη στάση της Κομισιόν απέναντι στις συγχωνεύσεις/εξαγορές τηλεπικοινωνιακών ομίλων. «Αν τα παρακολουθούσαν στενότερα, θα είχαν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο», λένε στην αγορά.

Ηρθε, όμως, η προχθεσινή ανακοίνωση της επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, για να τους το υπενθυμίσει. Η κα Vestager ανακοίνωσε πως η Κομισιόν προχωρά σε βάθος έρευνα για την προωθούμενη εξαγορά της ολλανδικής Tele2 NL από την T-Mobile NL, που είναι θυγατρική της Deutsche Telekom.

Γιατί; Διότι με την εξαγορά θα περιοριστούν οι παίκτες στην ολλανδική αγορά τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις και η «Κομισιόν ανησυχεί πως η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών και της καινοτομίας».

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην ελληνική αγορά, στην περίπτωση που επικρατήσει το σχήμα Vodafone - Wind στη διαδικασία εξαγοράς της Fοrthnet. Με δεδομένο πως η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη συμφωνήσει την εξαγορά της Cyta Hellas (η οποία σημειωτέον έχει ήδη γράψει μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με την έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές -κι αυτό ήδη λέει πολλά), αν ακολουθήσει η απορρόφηση της Fοrthnet, οι «παίκτες» θα περιοριστούν από τέσσερις σε τρεις. Τι λέτε πως θα πράξει σε μια τέτοια περίπτωση η κα Vestager και η Κομισιόν;

Η σκληρή στάση των Βρυξελλών δυσκολεύει, πάντως, τις επιλογές των τραπεζών. Κάποιοι είχαν καταθέσει και επισήμως πρόταση να ερωτηθεί η Κομισιόν εκ των προτέρων για τη στάση που πρόκειται να ακολουθήσει, στην περίπτωση επικράτησης του σχήματος Vodafone - Wind.

Πιθανώς επειδή θυμούνται πως η ίδια επίτροπος Ανταγωνισμού έχει ήδη δείξει τα δόντια της και σε δύο άλλες περιπτώσεις: Μπλόκαρε το σχέδιο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων στη Δανία που είχαν συμφωνήσει οι Telia και Telenor το 2015. Ένα χρόνο αργότερα, είχε μπλοκάρει και το σχέδιο της CK Hutschison Holdings για συγχώνευση της θυγατρικής Three UK με την O2 στη Βρετανία.

Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη έτερα προβλήματα της συγκεκριμένης προσφοράς (όπως η ένταξη στο άρθρο 106), που την καθιστούν... δύσπεπτη και από νομικής πλευράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v