Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2018

Η εταιρική διακυβέρνηση και οι διαφορές από τη θεωρία στην... πράξη

Η εταιρική διακυβέρνηση και οι διαφορές από τη θεωρία στην... πράξη

ΚΥΠΡΟΣ: Η νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη παραδέχτηκε ως λάθος της το ότι σταμάτησε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με ευνοϊκούς όρους, τονίζοντας ότι φέρει βαρέως το ότι δεν συνέχισε την έρευνα, γιατί διαμορφώθηκε στην κοινωνία ένα «μίσος» εναντίον της.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη παραδοχή της κας Γιωρκάτζη, «ξιφούλκησε» εναντίον των πολιτικών και ο προκάτοχός της στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, σχολιάζοντας: «Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία όμως δεν με εκπλήσσει, γιατί κάποιοι πολιτικοί έκαναν το παν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, αλλά και το έργο της δικαιοσύνης από τα πραγματικά αίτια της τραπεζικής κρίσης, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα υψηλά ποσοστά των NPLs (γενικότερα, όχι μόνο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων). Δεν ήταν τυχαίο.

Έστω και τώρα, πρέπει να γίνει άμεσα αυτή η έρευνα. Τα NPLs και η μεγάλη μείωση του εισοδήματος των τραπεζών από τόκους ήταν και ο λόγος που οδήγησε στο "κουμάρι" (τζόγο) με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έδιναν βραχυχρόνια υψηλές αποδόσεις, αλλά τελικά προκάλεσαν ζημιές που ισοδυναμούσαν με 25% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Τα NPLs είναι ο κατ’ εξοχήν πρώτος λόγος που καταρρέουν τράπεζες, ιδιαίτερα όταν δεν τα διαχειρίζονται σωστά ή ακόμη χειρότερα όταν τα κρύβουν, όπως γινόταν στην Κύπρο προ του 2012, με πολιτική κάλυψη. Δεν ξεχνώ την επίθεση που δέχθηκα όταν αλλάξαμε την οδηγία που επέτρεπε στις τράπεζες να κρύβουν τα NPLs κάτω από το χαλί».

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Οι εξελίξεις στη Folli Follie έφεραν τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα ΣΕΒ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσουν πρόσφατα σε μια σειρά προτάσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Θα ήταν χρήσιμο ωστόσο στους αρμοδίους να παρακολουθήσουν το προσεχές Σάββατο στο Συνέδριο του ΣΕΔ τις εντυπώσεις και τις αξιολογήσεις των ομάδων εργασίας που συμμετείχαν στο «πρόγραμμα παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών».

Και αυτό, γιατί θα διαπιστώσουν πως πολλές φορές, η θεωρία του θεσμικού πλαισίου απέχει σημαντικά από την πράξη. Και αυτά στις μεγαλύτερες (και κατά τεκμήριο «σοβαρότερες») εταιρείες των οποίων τις Γενικές Συνελεύσεις παρακολουθεί το πρόγραμμα του ΣΕΔ.

Στις υπόλοιπες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v