Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2018

Η πρόβλεψη της Alpha για εθελουσία και τα CoCos της Πειραιώς

Η πρόβλεψη της Alpha για εθελουσία και τα CoCos της Πειραιώς

ΑLPHA BANK: Περίπου στις 8.060 εργαζόμενους εκτιμάται πως θα μειωθεί ως το τέλος του έτους η δύναµη του εν ενεργεία προσωπικού της στην Ελλάδα.

Το υπόλοιπο της πρόβλεψης για υλοποίηση προγράµµατος αποχώρησης προσωπικού ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου σε 64,7 εκατ. ευρώ.

 

ΠEIΡΑΙΩΣ: Το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα που έχει η Πειραιώς να ακυρώσει την καταβολή τόκου επί των CoCos, χωρίς αυτό να αποτελεί αθέτηση υποχρέωσης. Η απόφαση ελήφθη για να διαφυλαχθούν τα εποπτικά κεφάλαια και να κλείσει το 2018 με δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 14,2%.

Σημειώνεται ότι οι ακυρωθέντες τόκοι δεν συσσωρεύονται, ούτε είναι πληρωτέοι και απαιτητοί στο μέλλον. Η μοναδική επίπτωση που θα επιφέρει η συγκεκριμένη μη καταβολή τόκων είναι η απαγόρευση καταβολής μερίσματος, δυνατότητα που έτσι κι αλλιώς δεν έχει η Πειραιώς.

Αν όμως, η τράπεζα δεν καταβάλει για δεύτερη φορά τόκους (όχι αναγκαστικά συνεχόμενη), τότε ενεργοποιείται η μετατροπή τους σε μετοχές.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών την περασμένη Πέμπτη (με στόχο την εξαγορά της Sixt Hellas), η αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική την Παρασκευή, ωστόσο η μετοχή ανέκαμψε σημαντικά κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ΑΜΚ της Μοτοδυναμικής είναι ίσως η μόνη επιχειρούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση εισηγμένης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που δεν έχει ως στόχο την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων προκειμένου να «αποφευχθούν τα χειρότερα», αλλά αντίθετα την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Δηλαδή, γίνεται για εκείνον τον λόγο για τον οποίο ο χρηματιστηριακός θεσμός συμβάλλει θετικά στην οικονομία. Βέβαια, είναι αλήθεια πως σε ένα ευρύτερο περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, ίσως τμήμα της μειοψηφίας να φοβάται πως δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει και έτσι θα δει το ποσοστό του να μειώνεται.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σε περίπτωση επιτυχίας του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, η Μοτοδυναμική θα μπορέσει να «ανεβεί κατηγορία» στο ΧΑ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v