Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2019

ΕΤΕ: Το παρασκήνιο για το προεκλογικό «φέσι» του ΛΕΠΕΤΕ

ΕΤΕ: Το παρασκήνιο για το προεκλογικό «φέσι» του ΛΕΠΕΤΕ

Η περίφημη πλέον τροπολογία Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, case study για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην εγχώρια επιχειρηματικότητα κατά τη διάρκεια οιασδήποτε προεκλογικής περιόδου.

Ο υφυπουργός Εργασίας όχι μόνο ανέτρεψε όλη την προεργασία που είχε γίνει για το θέμα, αιφνιδιάζοντας τη διοίκηση της Εθνικής, αλλά κατάφερε με τη διατύπωση της τροπολογίας να υποχρεώσει την τράπεζα να επωμισθεί, φέτος, πολλαπλάσιο κόστος από τα 40 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τροπολογία, η Εθνική υποχρεούται να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΕΤΕΑΠ για τα επόμενα 5 χρόνια. Το ετήσιο κόστος της ρύθμισης ανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα, που υπολόγιζε η διοίκηση της τράπεζας, με βάση όσα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Π. Μυλωνάς.

Το πρόβλημα για την Εθνική προκύπτει από την υποχρέωση καταβολής 40 εκατ. ευρώ ετησίως για μια πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αμφισβητήσει στα διοικητικά δικαστήρια την υπουργική απόφαση εφαρμογής, θα πρέπει να σχηματίσει, φέτος, πρόβλεψη 200 εκατ. ευρώ για τις καταβολές της 5ετίας.

Αν προστεθούν και τα αναδρομικά του 2018 καθώς και επιμέρους συναφείς δαπάνες, ο λογαριασμός φθάνει στα 250 εκατ. ευρώ και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια στις 70 μονάδες βάσης.

Αν, αντίθετα, ο υφυπουργός Εργασίας επέβαλε με την τροπολογία αύξηση του ποσοστού ετήσιας εισφοράς που καταβάλλει η Εθνική στο ΕΤΕΑΠ, τότε με το ίδιο ετήσιο κόστος θα λυνόταν το θέμα, χωρίς να υποχρεωθεί η τράπεζα σε σχηματισμό προβλέψεων.

Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Στην παραπάνω φόρμουλα, η αύξηση των εισφορών της τράπεζας δεν θα εξασφάλιζε υψηλότερες επικουρικές στους νυν συνταξιούχους, σε σχέση με αυτές που ΘΑ λάβουν οι νυν εργαζόμενοι της Εθνικής. Και όπως είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι αντιλαμβάνονται άμεσα το κόστος, οι νυν εργαζόμενοι θα το καταλάβουν μελλοντικά….

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v